Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Przyspieszona akcja serca po leku na podwyższenie libida

Gość robertos09

Rekomendowane odpowiedzi

Gość robertos09

Czesc, ostatnio doktor dodal do mojego Lexapro (10mg, brane > 3 lata, SSRI), Trittico CR(15mg, SARI), zeby przywrocic libido, poprawic nieco nastroj i sen. Mix dziala swietnie. Gdyby nie jeden fakt. Spoczynkowy puls >90, dla mojego dotychczasowego 110 i bylem zmuszony odstawic lek. Ale przeciez trazodon nie jest tlpd. ps2. Benzo nie pomaga (wiec nie jest to zwiazane z lękiem, pomaga propranolol 10mg). Pozdrawiam

Drogi Panie Robertosie, Otrzymywał Pan dwa leki przeciwdepresyjne. Widocznie była taka potrzeba. Przypuszczam, że Trittico CR otrzymywał Pan w dawce 150 mg, a nie 15 mg. Spoczynkowy puls 90/min, to oczywiście za dużo. Spoczynkowe tętno powinno być znacznie wolniejsze, np. 60-70/min. Określenie *dla mojego dotychczasowego 110* można zrozumieć, że poprzednio miał Pan tętno spoczynkowe 110/min. Prawdopodobnie jest to jakieś nieporozumienie. Tak szybkie tętno w spoczynku jest na dłuższą metę zdecydowanie niekorzystne. Propranolol 10 mg zwalnia tętno, nieco obniża ciśnienie tętnicze krwi i w tak niskiej dawce prawdopodobnie nie obniża Panu nastroju, chociaż z podanych nazw leków można się domyślać, że ma Pan zespół depresyjny, trwający co najmniej od 3 lat.

Gość robertos09

Szanowny Panie doktorze, bardzo dziekuje za odpowiedz. W moim pytaniu wkradlo sie kilka pomylek, za co przepraszam, wina bylo szybkie tlumaczenie z jez ang. Lek Trittico przyjmuje w dawce 50mg, a moje tetno przed dodaniem tego leku wynosilo 55-65 (trenuje amatorsko kolarstwo). Odkad dolaczylem ten lek, caly czas wspomagalem sie okolo 3x dziennie 10mg propranololu liczac, ze to tylko chwilowy skutek uboczny leku. Niestety minelo kilka dni i choc puls nieco sie uspokoil, cisnienie krwi z mojego modelowego 120/79, wzroslo do 135. Wiec jednak cos jest nie tak. (Moze to kwestia zbyt czestego posilkowania sie beta-blokerem?) Przyjrzalem sie mocno profilowi leku i znalazlem informacje o dosyc mocnym blokowaniu receptorow alfa-1, co jest rowniez cecha leku Anafranil, ktory kiedys rowniez stosowalem i spowodowal lekka (~110), ale utrzymujaca sie 2 tygodnie po odstawieniu leku, tachykardie. Chyba pora zrezygnowac z tego leku.

Szanowny Panie Robertosie, Oczywiście, leki należy brać tylko wtedy, kiedy są potrzebne. Proszę jednak nie odstawiać leków antydepresyjnych samemu, tylko w porozumieniu z lekarzem, które je przepisał, czyli prawdopodobnie z psychiatrą. Odstawianie leków antydepresyjnych, jeżeli jest to możliwe, odbywa się zazwyczaj stopniowo, a nie nagle - szczególnie, jeżeli brał je Pan przez dłuższy czas. Poza tym warto być pod kontrolą lekarską w najbliższym okresie po odstawieniu leku. Z tych powodów proponuję nie odstawiać leków samemu, tylko razem o tym decydować ze swoim lekarzem.

Gość ninamaz

Panie Doktorze ..nie będę opisywać mojego cierpiena..od dziecinstwa lęki , fobie, problemy ze spaniem i reagowanie na trudności depresją ..jednak ostatnio rozwód, utrata mamy i nasilenie..chodzi mi tylko o jedno ..bo obecnie pierwszy raz w życiu zmieniłam lek amitriptylinę -20 lat dawka 10-25mg czasem więcej na trittico..mam od dziecka napadowe szybkie bicie serca -ojciec tez miał , bralam do amitriptyliny propranolol 10 mg rano i w południe i czasem doraźnie...czy przy trittico tez mogę brać? wiem , ze ulotka wszystko wyjasnia ale ja nie mogę się tak skupić , mam 55 lat i mam ok tarczycę.