Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wysokie ciśnienie, drżenia całego ciała, przyspieszony puls i napięte mięśnie

Gość kobieta 21

Rekomendowane odpowiedzi

Gość kobieta 21

Otóż mój problem polega na tym,że od dłuższego czasu,choć to nie występuje codziennie,wieczorami odczuwam dziwne uczucie w nogach,drżenia całego ciała,mam spięte mięśnie,przyspieszony puls,ciśnienie jest wtedy wysokie,żyły na rękach są wtedy mało widoczne,cisnienie wynosi 150/100,zdarzało się też 160/108 po czym po 5-10 minutach ciśnienie wraca do normy,czuję że wtedy moje mięśnie rozlużniają się,szumy w uszach często też mi dokuczają.Jest to dla mnie dość uciążliwe,porobiłam dużo badań,morfologie krwi 2 razy w ciągu ostatnich 3 miesięcy,tarczyce,potas,sód,usg tarczycy, echo serca też miałam zrobione nawet 2 razy,a dlatego bo zdarzył mi się przypadek że pojechałam do szitala,dostałam tak silnego ataku tachykardii,że myslałam że starce przytomnosc,kiedy zmierzyli mi ciśnienie wynosiło ono 183/126, a puls 150/160.Nie wiem co to było,poprostu chciałam zacząć jeść obiad,nagle strasznie mnie zemdliło,cała się zaczęłam trząść,poprostu to bylo nie do opisania.Dopiero po zastrzyku uspakajacym mi przeszło.Badanie echo serca też nic nie wykazało(lekarz powiedzał że wszystko jest w normie),zrobiłam też usg brzucha,myślałam może że to guz nadnercza powoduje takie coś,ale wszystko jest w porządku.Kiedy byłam u kardiologa przepisał mi metocard,żebym brała codzennie po jednej tabletce,stosowałam go przez 2 miesiące,tak starsznie mi obniżał ciśnienie że nie czułam się do życia,robily mi się mroczki przed oczami,rano dusznośći miałam w klatce,kłucia koło serca.Postanowiłam pojechać do inn ego lekarza,powiedział mi że w tak młodym wieku nie muszę brać takich leków,stwierdził że to na tle nerwowym.Nawet jak brałam ten metokard to i tak szumy wystepowały i drżenia,podwyższone ciśnienie.Teraz nie biorę tego leku i dobrze się czuję,nawet lepiej niż wcześniej zazywając go.Co powinnam zrobić,jake badania jeszcze wykonać.Przecież skoki ciśnienia są niebezpieczne,wiadomo że takich objawów nie wolno lekceważyć.Bardzo się martwie.Proszę o poradę.Z góry dziękuje.Wspomę jeszcze nie piję alkoholu,ani nie palę papierosów ponad pół roku.

Droga Pani Kobieto 21, Wygląda na to, ze ma Pani chwiejne nadciśnienie tętnicze. Być może nie musi Pani na stałe zażywać leku obniżającego ciśnienie. Chociaż może to być też problem dawki Metocardu. Możliwe, że niższa lub znacznie niższa dawka tego leku, stosowanego dwa razy dziennie, byłaby dla Pani korzystniejsza. Jakimś rozwiązaniem jest stosowanie leków obniżających ciśnienie tylko w tedy, gdy jest ono podwyższone. Jeżeli wraz z podwyższeniem ciśnienia przyspiesza się również puls, czyli tętno, to zastosowanie Metocardu jednorazowo może być korzystne. Warto ustalić ze swoim lekarzem, czy może Pani tak postępować? - i jaka dawka Metocardu jest odpowiednia dla Pani - biorąc pod uwagę, że poprzednia dawka była prawdopodobnie zbyt wysoka.