Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Mrowienie, drętwienie palców i pieczenie pleców

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Od ponad 2 lat borykam sie z mrowieniem, dretwieniem rak oraz uczuciem pieczenia w plecach. Wszystko zaczelo sie od krwiopluc, zmeczenia, temp. Po pierwszym krwiopluciu lekarz przepisal antybiotyk na 5 dni pencyline, krwioplucie ustalo. Wystapil starszny bol ucha. Po tygodniu wystapilo kolejne krwioplucie(sama zywa czerwona krew) oraz dzien pozniej wszystkie wyzej wymienione objawy. Lekarze nie byli wstanie ustalic przyczyny krwiopluc i moich objawow. Miala robione nastepujace badania: TK klatki, rtg zatok, bronchoskopie( wykluczyli gruzlice), gastroskopie, spirometrie, badania krwi, MRI glowy, MRI kregoslupa odc. piers, szyjny wszystko w normie. Inne objawy ktore mi towarzysza to odkrztuszanie gestej zolto-zilonej flegmy( badanie bakteriologiczne nie wykazalo bakterii tylko charakter plwociny ropny), nocne obfite pocenie, czasmi chrypka, pieczenie jezyka, czerwona wysypka na dekolcie. Wykonano badanie krwi na przeciwciala ANA wyszlo pozytywne 1:160, na borelioze w klasie igm wynik negatywny w igg wynik wysoko pozytywny powyzej90 ( wynik wysoko pozytwny od 30)., cale panele ANA ANCA wyszly ujemne.Wykonalam western blot na borelioze wynik ujemny. Nigdy nie palilam papierosow. Nie jestem osoba nerwowa, do wszystkiego podchodze z dystansem, probuje zyc pelnia zycia, chociaz moje dolegliwosci zmniejszyly moj konfort zycia. Co moze byc przczyna moich dolegliwosci? Pomocy :(

Z tego co piszesz lekarze po tylu badaniach nie znaleźli przyczyny twoich dolegliwości ?Test Igg na boreliozę pozytywny w twoim przypadku świadczyłby o dawnej infekcji czyli kiedyś musiał ciebie ugryżc kleszcz.Czy pamiętasz takie zdarzenie ?Pytam bo niekiedy takie testy są mylne a le jeżeli miałaś kleszcza to może warto by było zająć się tym .Po drugie takie objawy jak mrowienie ,drętwienie ,pieczenie to objawy neurologiczne czyli może gdzieś nerw jest uciśnięty i one powoduje takie cuda .Po trzecie dodatnie ANA ?-lekarze co na to ?czasem zdrowi mają też dodatnie miano .Czy coś zostało stwierdzone ?Zagadkowe jest też krwioplucie .Piszesz że została stwierdzona wydzielina ropna bez stwierdzenia bakterii ?Dziwne bo ropa to właśnie infekcja bakteryjna .Dobrze by było gdybyś przepisała tu wyniki badań .Czasem norma to pojęcie względne .Może wtedy ktoś mógłby pomóc .Chodzi mi o to że np.ktoś może mieć prawidłowe tętno i ciśnienie a ma chore serce ,no a przecież parametry ma w normie .

Wykonalam duzo badan i niestety nadal nic nie wiadomo co mi jest . Test na borelioze faktycznie wyszedl pozytywny >90( normy to: 30- wysokododatni). Mozna bylo by wnioskowac ze kiedys mnie ugryzl kleszcz. Ale wynik na borelioze metoda western blot ujemny w klasie igm i igg . Przed zachorowaniem mieszkalam nad morzem, codziennie z mezem i psem chodzilam na spacery po lesie. Pamietam ze cos mnie ugryzlo na nodze. Byla to czerwona plama z czyms czarnym na srodku. Probowalam pozbyc sie tego czegos czarnego, nie pamietam dokladnie jak to wygladalo, moj maz mowi ze ma lepsza pamiec :P i ze to wygladalo tak jakby ktos mi odcisnal szklanke na nodze. Pozniej to zniklo i zapomnielismy o tym czyms. Nigdy mnie kleszcz nie ugryzl, wiec nie jestem pewna czy to byl kleszcz. Dodatnie ANA wyszlo w mianie 1:160 lekarze twierdza ze to nie jest zbyt duzy wzrost i ze do 10% ludzi zdrowych ma takie miano i nie ma co sobie glowy zawracac. Bylam u wielu neurologow nawet u profesora, powiedzial ze nigdy w swoim zyciu nie spotkal sie z takim przypadkiem, z takimi objawami, badania neurologiczne( te co lekarz robi na wizycie :P) wychodzily zawsze bardzo dobrze. Nie mialam nigdy problemu ze wzrokiem, jedynie na poczatku chroby strasznie bolaly mnie nogi, przeszlam kawalek musialam siadac bo nie dawalam rady isc.(majac wtedy 25 lat to dziwne zeby az tak bolaly nogi w tym wieku). Trafilam rowniez do szpitala reumatologicznego z podejrzeniem tocznia ale wykluczyli, zrobiono mi caly panel na przeciwciala ANA by wykluczyc choroby tkanki lacznej, wyniki byly ujemne. Krwioplucia to byla jedna wielka zagadka, pierwsze krwioplucie wystapilo nagle, tego dnia kiedy sie to stalo poczulam sie zmeczona jakby mnie grypa lapala. Wiec postanowilam sie polozyc do lozka, zeby sie nie doprawic. Raptownie poczulam uczucie jakby mi sie nazbieralo duzo flegmy i musiala to odkrztusic. Zammiast flegmy zobaczylam cala chusteczke we krwi. Krew byla zywa czerwona, leciala ciurkiem przez 40 minut, kolejne krwioplucie wygladalo tak samo. W tamtym czasie rtg klatki i badanie krwi wyszly prefekcyjne, nawet nie mialam anemii, a krew sie lała.(schudlam 7kg w ciagu 2 tygodni co bylo dla mnie szokiem). Wykonano mi badanie plowociny (metoda odkrztuszenia) i nie wyhodowano zadnych bakterii moze dlatego ze w materiale byla slina, sama nie wiem. Teraz mieszkam w Uk lekarze podjeli sie proby postawienia diagnozy, mam wykonywane badania:rtg klatki wszystko w porzadku, 2 razy badanie plwociny,TK klatki- nadal czekam na wyniki, bede miala wykonane badanie krwi na sarkoidoze oraz badanie serca. Bylam u neurologa wykonano mi badania na wszystkie przeciwciala- czekam na wyniki oraz bede miala wykonane badanie EMG wszystkich nerwow. Moze te badania wniosa cos w probie postawienia diagnozy. Moze ktos z was spotkal sie z podobnym przypadkiem. Z gory dziekuje za kazda sugestie i wypowiedz