Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Powiększenie lewego przedsionka serca

kumen

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Kieruję moje pytanie do Pana Doktora, który dość często tu zagląda. Mój wiek, 29 lat, kobieta. Kiedy lewy przedsionek jest uznawany za powiększony?Mam w opisie badania Echo przezklatkowe 2/D + doppler napisane: Lewy przedsionek skurcz. 36,5, pole przedsionka lewego: 27cm kw. We wnioskach: powiększona jama lewego przedsionka, niedomykalność mitralna więcej niż umiarkowana. Kolejne pytanie: Co znaczy stwierdzenie: Gradient wsteczny trójdzielny maksymalny-17? Jak często powinnam wykonywać kontrolne Echo przezklatkowe jeżeli jestem pacjentką z komorowymi i nadkomorowymi zaburzeniami rytmu serca( po ok 5 tys każdego rodzaju wg ostatniego holtera EKG)? Wyżej wymieniony opis otrzymałam na karcie informacyjnej pobytu na oddziale Kliniki Zaburzeń Rytmu Serca w Aninie. Mój kardiolog w mojej miejscowości po obejrzeniu karty powiedział, że w Aninie przesadzili i że moja wada się sama zmniejszy. Pozdrawiam, Małgorzata.

Droga Pani Kumen, Powierzchnia lewego przedsionka u kobiet nie powinna przekraczać 20 cm kwadratowych. Oznacza to, że jego jama jest powiększona. Ma Pani niedomykalność mitralną (więcej niż umiarkowaną), czyli część krwi podczas skurczu powraca z lewej komory do lewego przedsionka. Gradient wsteczny trójdzielny może sugerować o nieprawidłowości zastawki trójdzielnej (zastawka pomiędzy prawym przedsionkiem i prawą komorą). Nie uznano jednak tego za istotną patologię i nie umieszczono we wnioskach. Echo przezklatkowe warto powtarzać. Prawdopodobnie pierwsza kontrola powinna się odbyć nie wcześniej niż za pół roku i nie później niż na 2 lata. Kardiolog, pod którego jest Pani opieką zadecyduje, kiedy skierować Panią na badanie kontrolne. Zasadniczo najlepiej, jeżeli echo serca jest powtarzane przez tego samego lekarza, który wykonał badanie poprzednie, ale nie jest to wymóg bezwzględny. Czas pokaże, czy wada zastawki mitralnej zmniejszy się po stosowanym leczeniu. Być może tak będzie. Ale wymaga to monitorowania i dlatego powtarzanie echa serca jest takie przydatne.

Dziękuję za odpowiedź. Mam we wnioskach napisane także mała niedomykalność trójdzielna ale bez znaczenia hemodynamicznego więc o niej nie pisałam. Obecnie nie jestem objęta żadnym konkretnym leczeniem farmakologicznym. Przyjmuję jedynie bisoprolol na zaburzenia rytmu, właściwie zażywam go tylko rekreacyjnie ponieważ nie ma po nim żadnej poprawy. Ilość komorowych zaburzeń w holterze wciąż jest taka jakbym nie przyjmowała żadnego leku a także samopoczucie niczym się nie różni. Właściwie całkiem niedawno jeden z profesorów od Zaburzeń Rytmu z Anina stwierdził, że może warto byłoby zrobić plastykę zastawki mitralnej niż bawić się w ablacje. Czy mógłby Pan w tym wątku napisać mi kiedy wykonuje się naprawę zastawki mitralnej?