Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Stymulator serca a mierzenie ciśnienia

Gość Agnieszka22347

Rekomendowane odpowiedzi

Droga Pani Agnieszko, Jeżeli sama Pani sobie mierzy ciśnienie ciśnieniomierzem elektronicznym nie wymagającym słuchawki, proszę zakładać mankiet na ramię (raczej nie doradzam mankietów na nadgarstek) po tej stronie, po której jest Pani wygodniej to zrobić. Od czasu do czasu może Pani zmierzyć sobie ciśnienie na obu rękach i porównać uzyskane wartości. Różnica nie powinna być większa niż 10-20 mm Hg - lewej i prawej ręce. Wszystkie te uwagi dotyczą wszystkich pacjentów. Z jednym wyjątkiem - pacjentki po amputacji piersi nie powinny mierzyć ciśnienia po tej stronie, po której były operowane. Zatem wszczepiony stymulator nie przeszkadza pomiarom ciśnienia na obu rękach.

Gość justarrr

Bardzo sobie chwalę ciśnieniomierz SmartCardio Sanity. Zamawiałam ze dwa miesiące temu internetowo. Gwarancja jest tutaj na 2 lata i generalnie sprzęt robi wrażenie solidnego. Nie jest to plastikowy chiński bubel, który przy pierwszym lepszym kontakcie z podłogą rozpadnie się w pył. Wyświetlacz duży, nawigacja raczej nieskomplikowana. Ja już mam swoje lata, a sobie szybko z nauką obsługi poradziłam, choć raczej zbyt dużego kontaktu na co dzień z elektroniką nie mam.