Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Drętwienie i nadwrażliwość skóry po jednej stronie ciała

Gość Smolen

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Może ktoś z forumowiczów będzie w stanie mi pomóc radą... Otóz od ok. 2 tyg borykam się z problemem drętwiejącej, nadwrażliwej skóry tylko po prawej stronie ciała. Początkowo objawy typowe dla półpaśca (ból skóry obszaru lędźwiowego pleców, prawa strona), ale z biegiem dni drętwienie przeniosło się na skórę głowy, dłonie, pośladki, uda... z każdym dniem inna część prawego ciała, momentami tak silne, że ciężko się dotknąć. Niestety lekarz pierwszego kontaktu nic nie stwierdził, ale może też za mało mu powiedziałem, gdyż skupiałem się tylko na czynnikach wirusowych, a może w grę wchodzą czynniki nerwicowe itd?. A teraz od początku... ok. 2 miesiące temu straciłem pracę, zdenerwowanie o przyszłość - dziecko w drodze, i delikatne załamanie, trochę smutków poszło w alkohol, ale to były początki bezrobocia. Teraz troche się ustabilizowało szukam pracy i staram się pozytywnie myśleć, a tu nagle takie coś. Zaczęło sie po sylwestrze od bólu/pieczenia/drętwienia skóry dalej już wiecie. Wiązało się to z dużym osłabieniem organizmu, nagle zacząłem sypiać po 12 h i dalej byłem niewyspany, pojawiają się zawroty głowy i dekoncentracja. Ciśnienie w normie, ale zdarzały się pomiary 100 / 40 puls 68. Czasami odczuwam kłucie w klatce piersiowej zarówno w okolicach serca jak i po przeciwnej stronie. Do dziś brak widocznych zmian skórnych. Prosiłbym o jakieś sugestie co może być przyczyną i co w takiej sytuacji robić... czy mogą to być zmiany nerwicowe/depresyjne, wirusowe lub kardiologiczne? z góry dziękuję za pomoc.

Drogi Panie Smoleniu, Opisane dolegliwości nie są charakterystyczne dla określonej choroby serca. Półpasiec nie musi dotyczyć tylko okolicy lędźwiowej, ale jeżeli nie ma widocznych zmian na skórze, to prawdopodobnie nie on jest przyczyną Pana problemów. Nadużywanie alkoholu może dawać różne dolegliwości - być może u Pana, nadmierne jego picie było przyczyną opisywanych doznań skórnych. Utrata pracy jest dużym stresem, szczególnie dla ojca dziecka, które ma się niedługo urodzić. Oczywiście trzeba robić wszystko, żeby nową pracę znaleźć. Nie warto jednak zbyt długo siedzieć przed komputerem każdego dnia. To długotrwałe siedzenie może być co najmniej jedną z przyczyn drętwień kończyn i nadwrażliwości skóry. Proponuję więcej chodzić na spacer i aktywnie szukać nowej, dobrej pracy. Powodzenia!

Dziękuję bardzo za odpowiedź. Dodam, że nie jestem typem leżącego człowieka. Aktywnie uprawiam sport, tj. wspinaczka, narty, trekking. Miałem chwilę załamania, i być może to rzutuje nerwowo na mój organizm. Jeśli chodzi o alkohol to był to przypadek krótkotrwały, aczkolwiek wyjątkowy u mnie. Liczę na to, że jest jedna spowodowane tłem nerwowym :)

Gość grazynahalina

Tez mam tak ale po lewej stronie i też wiązałam to z półpaścem, skórę ma nadwrażliwą to co kiedyś było gorace lub zimne teraz parzy lub jest lodowate, boli mnie tez skóra głowy. Teraz wszystko mija ale wiazałam to z opryszczką która pojawiała sie u mnie bardzo często, moze to jednak był półpasiec tylko w formie bez wysypki??

Przyczyn może być wiele... Zazwyczaj banalne. Półpasiec bez wysypki nie istnieje. Może teoretycznie być stres, ale mało prawdopodobne. Ucisk na nerw. 

Nawet początek SM. Zwiastować go mogą drętwienia i przeczulice. Może być.. borelioza.. Jeśli krętki borrelli ulokowały się w układzie nerwowym. 

Diagnoza jest trudna. 

Warto obserwować bez paniki ale i bez lekceważenia. Sprawdzać czy nie dochodzą inne objawy. 

I szukać DOBREGO internisty...