Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Tętniak w przegrodzie między przedsionkowej z podejrzeniem przecieku

Gość Anka G

Rekomendowane odpowiedzi

Od pól roku zle sie czuje,mam gniecenie w klatce piersiowej i sciskanie.W styczniu robilam EKG ,ECHO,Holtera i wysiłkowe EKG ,lekarz powiedział ,ze wszystko jest w porzadku i te objawy sa na tle nerwowym. W czerwcu zmienilam lekarza i poszlam do specjalisty kardiologa i ten juz na pierwszej wizycie stwierdził szmery w sercu ale powiedział,że te gniecenie w sercu tez jest na tle nerwowym,dał mi skierowanie na Echo serca.I tutaj wyszło mi ,ze mam tętniaka w przegrodzie międzyprzedsionkowej z podejrzeniem przecieku pod tym tetniakiem.Bardzo się boje co dalej,moj lekarz stwierdził,ze trzeba to obserwowac i za jakies pół roku zrobic ponowne badania i mam leki tylko uspakajające.Bardzo Was proszę czy ktoś z Was spotkał sie z podobnym przypadkiem a jak tak to jak to leczył. Pozdrawiam Anka G
Anka G, ja mam podobnie. Objawy mam tylko inne - tachykardie i skurcze dodatkowe, które są podobno od niedomykającej się zastawki mitralnej. Tętniak wyszedł na echo *przy okazji*. Jeden lekarz powiedział, że nie ma się czym przejmować, drugi - że u niektórych taki tętniak tworzy się w okresie niemowlęcym podczas zarastania tej *dziurki* między przedsionkami i żeby się nie przejmować. *Nie przejmować się* chyba dlatego, że tego nie ma specjalnie jak leczyć - farmakologicznie się nie da, a operacyjnie to chyba tylko w bardzo ciężkich przypadkach. Mam tylko nadzieję, że to coś nie rośnie, i że będziemy jakoś w miarę normalnie z tym żyły. A przy okazji, twój post przypomniał mi, że czas udać się na kontrolne echo. pozdrawiam serdecznie
Słowo tętniak brzmi grożnie,ale w przypadku tętniaka PMP jest to stosunkowo lagodne rozpoznanie. Jesli nie ma duzego przecieku, cech przeciążenia prawego serca faktycznie jest to taka *uroda* serca do opserwacji. W razie pogorszenia mozna sprobowac zamykania amplatzerem
@Izabela Dziękuję za potwierdzenie, że nie jest to jakaś straszna diagnoza. Interesuje mnie, jakie są (jeśli wiadomo) czynniki wpływające na pogorszenie - powiększenie się tętniaka? Czy np. umiarkowany wysiłek typu pływanie, joga, aerobic itp. jest niewskazany, czy tez mozna spokojnie i bez ryzyka ćwiczyć?
sokel Ja ma tetniaka zatoki valsalvy i jestem juz po operacji.Niestety pojawily sie komplikacje zwiazane z przeciekim.Najpierw pojawił się jeden, a nastepnie po ok. 2 tyg. drugi. Teraz mam dwa strumienie no i czekam na badania.Najprawdopodobniej bede badal sie co jakis okres o ile sytuacja sie nie pogorszy. Uslyszalem ze te przecikei to niby sytuacja normalna po operacji i jest szansa zamozalepienia sie.CZy ktos moze mi odpowiedziec czy mialpodobna sytuacje i czy rzeczywiscie zamozalepienie to sprawa czesta?
Przez tętnicę udową , czyli przezskórnie wprowadzana jest parasolka ( jak ja to nazywam zamknięta ) potrtem jak juz cewnik z nia jest w środku serca jest ona otwierana ( tym samym ubytek zamykany) a cewnik wycofywany C:Documents and SettingsstefanskaMoje dokumentyAmplatzer Septal Occluder.htm to jet akurat zdjecie Amplatzera , mój sym miła podwójną parasolke starflex
nie chodzi chyba o tętniaka, ale o tętniakowata przegrodę międzyprzedsionkową. Mam to samo, dobrze, że to nie jest groźna przypadłość, dzięki za podniesienie na duchu. Ja nie mam przecieku, wielkość jam w normie. Ale mam chyba nerwicę i boje się, że ta przegroda mi pęknie i dostane zawału.....koszmar wykryto to u mnie w lipcu a do szpiatala na dodatkowe badania idę dopiero 3 grudnia, najgorsze jest czkanie .... pozdrawiam wszystkich :) oczywiście wszystko wykryte przez przypadek.... DOBRZE, że nie jestem sama o wiele mi raźniej :)
CZesc ~Magdalena Mam prosbe czy moglabys podac mi kontakt do osoby operujacej Twojego syna , gdyz mialem podobny przypadek operowany w innej klinice i niestety z srednim powodzeniem.Operacja polegala na otwarciu klatki i zamkniecia tetnika latka osierdziowa, jak wczesniej wspominalem po operacji pojawily sie strumien z latki. Byc moze ze bede mial szanse na zamkniecie go w sposob podobny do wojego syna. Bardzo prosze o kontakt. Mail: sokel1@wp.pl