Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Doszczepienie elektrody stymulującej

Gość martak

Rekomendowane odpowiedzi

Ze względu na to, że jest tutaj lekarz i aktywnie odpowiada postanowiłam to troszkę *wykorzystać* i mam nadzieję, że zostanie mi udzielona odpowiedź :) Mam skończone 22 lata, od dwóch lat mam wszczepiony stymulator serca AAIR, po zabiegu miałam zakrzepicę żyły szyjnej wewnętrznej oraz podobojczykowej lewej. Za kilka dni czeka mnie doszczepienie elektrody komorowej, oraz wymiana stymulatora. Od ponad miesiąca przyjmuję Pradaxę 150x2 aby rozpuścić mikro skrzepy, które zostały po dużym zakrzepie i moje pytanie brzmi. Czy taki zabieg odbywa się pod narkozą, oraz czy ryzyko, że elektroda nie przejdzie tą żyłą podobojczykową jest duże? Wiem, że to są pytania raczej do lekarza prowadzącego, ale ja zapomniałam zapytać z natłoku wrażeń, emocji a teraz pytania się pojawiają a ja jestem z tych co lubią wszystko wiedzieć :) Pozdrawiam

Droga Pani Martako, Tak się składa, że prawdopodobnie zazwyczaj nie będziemy wszystkiego wiedzieli, ale oczywiście zawsze dobrze jest zbliżać się do prawdy. Rzeczywiście, Pani pytania mogą być adresowane do tego z lekarzy, który będzie wykonywał zabieg. Obecnie jest w Polsce zwyczaj i jednocześnie obowiązek, żeby pacjent otrzymał przed zabiegiem na piśmie opis operacji, żeby mógł podpisać się na formularzu zgody w pełni uświadomiony co do przygotowań, przebiegu i możliwych powikłań podczas zabiegu i bezpośrednio po nim. Zasadniczo sama wymiana stymulatora może się odbywać w znieczuleniu miejscowym. W Pani przypadku w grę wchodzi dodanie elektrody komorowej, co więcej mogą być problemy z przedostaniem się przez żyłę, przez którą ma przejść dodawana elektroda. Być może znieczulenie ogólne (narkoza) będzie potrzebne - z tego powodu, że zabieg jest bardziej skomplikowany niż zwykła wymiana stymulatora. Trzeba to wszystko omówić ze swoim lekarzem prowadzącym. Jest zrozumiałe, że ryzyko utrudnień przechodzenia elektrody przez żyłę w której była zakrzepica jest podwyższone. Prawdopodobnie jednak pozostawienie całego urządzenia bez wymiany i bez dodania elektrody komorowej jest związane ze znacznie większym ryzykiem, niż przeprowadzenie zaplanowanej operacji.