Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Interpretacja wyniku holtera ekg

Rekomendowane odpowiedzi

Mam wynik z Holtera EKG. Dominujący rytm zatokowy śr. 78/min. (38-166/min.). Zarejestrowano nieliczne poj. pobudzenia przedwczesne przedsionkowe (27), Bez komorowych zaburzeń rytmu. Liczne okresy niemiarowości zatokowej. Obecnie kilku-klikunastosekundowe rytmy dolnoprzedsionkowe PQ, QRS, QT - norma. Bez znamiennego obniżenia odc. ST. Czy mam się czego obawiać? Od 9msc tak naprawdę nie wiadomo co mi jest. Dodam że mam niewielką przepuklinę rozworu przełykowego przepony. Dodam jeszcze do tego Holtera żę QRS 103804 67 tachykardii 52 bradykardii

Drogi Panie Krystianie, Nie pisze Pan o swoich objawach. Czy ma Pan zasłabnięcia/utraty przytomności? Jeżeli nie ma takich objawów, jeżeli okresy bradykardii nie są wolniejsze niż 38/min i występują w nocy podczas snu, a także jeśli tachykardia do 166/min występuje podczas wysiłku - to nie ma w tym opisie poważnych nieprawidłowości. Jednakże trzeba wrócić do lekarza, który skierował Pana na holtera i omówić z nim swoje dolegliwości i wyniki przeprowadzonych badań, wśród nich oczywiście wynik holtera.