Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ebivol a Concor 5

Gość Walter

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Od przeszło 3 miesięcy biorę codziennie 1/2 tabletki Ebivolu, po ostatniej kontroli dostałem receptę na Concor 5. Lekarz powiedział, że mam przestać brać Ebivol z dnia na dzień i zacząć ten drugi lek, z kolei farmaceuta polecił brać oba jednocześnie, przy czym zacząć zmniejszać dawkę Ebivolu do 1/4. Tłumaczył to specyfiką leku o czym zdążyłem już sam przeczytać w internecie jak i na ulotce. Pytanie więc zostaje - jak zażywać? Według zaleceń lekarza czy posłuchać farmaceuty? Dodam, że mam 20 lat i żadnych zdiagnozowanych chorób serca, leki zażywam w związku z nieprawidłowym funkcjonowaniem serca tj. dziwne uczucia i kołatania.

Drogi Panie Walterze, Oba leki, Ebivol (międzynarodowa nazwa - nebiwolol) i Concor (bisoprolol) należą do tej samej grupy leków, beta-blokerów lub beta-adrenolityków, których nie stosuje się jednocześnie. Nie ma potrzeby stosowania ich razem przy przechodzeniu z jednego leku na drugi, a nawet stosowanie ich jednocześnie może być ryzykowne. Może dość do nadmiernego zwolnienia tętna i nadmiernego obniżenia ciśnienia tętniczego. Gdyby się okazało, że po 5 mg Concoru tętno jest zbyt wolne (np. poniżej 50/min) lub ciśnienie jest zbyt niskie, np poniżej 100/70 mmHg, to wtedy można zmniejszyć dawkę Concoru do połowy lub do jednej czwartej, ale trzeba porozumieć się ze swoim lekarzem, że zmniejszyło się dawkę Concoru.