Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Mateusz1995

Witam nie wiem czy w dobrym dziale piszę lecz mam problem a generalnie polega on na tym iż od paru dni czuje kucie w sercu, co towarzyszą dreszcze. Chodź to dziwne dreszcze czuje tylko na głowie chwilę po tym jak ból i dreszcze ustają zaczynam się robić się senny co prowadzi do tego że zanika mi obraz tzn. mam otwarte oczy ale obraz jak by tracił kolory stawał się buro szary i wtedy zaczyna się stan lękowy (tak mi się wydaje) mój słuch skupia się na wielu rozmowach na raz (jak jestem w szkole) gdy słyszę wiele głosów nie wiem na którym mam się skupić, wpadam w panikę bo czuję jak miałbym odpłynąć i natychmiast serce zaczyna mi walić, wiem ta wypowiedź którą mam zamiar zaraz opisać wyda się bardzo dziwne lecz nie wiem jak mogę to inaczej opisać a więc serce tak jak by mi stawało na ułamek sekundy i zaczyna bić bardzo szybko tak jak bym naciągał procę i ją puszczał. Trwa to może z 2-3 sekundy lecz jest to ciągłe przez parę godzin w zależności od stanu. Nie wiem czy może to być związane lecz mam też boleści brzucha a mniej więcej okolicę trzustki. A i jeszcze jedno jak chodzę do szkoły w płaszczu oraz swetrze jest mi strasznie zimno, gdy docieram do domu jest mi strasznie ciepło mimo zakręconego grzejnika i otworzonego lufciku w oknie, oraz robię się strasznie senny. Mam nadzieje że nie zawracam głowy i proszę powiedzieć czy mam się martwić. Mam 19 lat i nadwagę. Nie mam cukrzycy. Z góry dziękuje.

Drogi Panie Mateuszu, Warto sprawdzić hormony tarczycy w badaniu krwi (przede wszystkim TSH). Przyda się również holter, żeby zobaczyć jak wygląda elektrokardiogram (EKG) w czasie *walenia serca i zatrzymywania się go na sekundę*. Przede wszystkim warto zgłosić się do lekarza i opowiedzieć mu o sowich kłopotach. Dobrze będzie popracować trochę nad własną nadwagą - dowiedzieć się, czy jej przyczyną jest tylko nadmierne jedzenie, szczególnie słodyczy i pieczywa? Czy może są to jakieś zaburzenia hormonalne (nie tylko hormonów tarczycy), które warto wyjaśnić - jeżeli takie są.

Gość Mateusz1995

Właśnie co do nadwagi nie jem dużo i nigdy nie jadłem fakt jak to dzieciak chodziło się do MC czy na pizze. Ale ani tu ani tu nie byłem dobre 3 lata słodkie no fakt jak mam ochotę to kostkę czekolady się wsunie nic więcej bo mnie mdli, pieczywo jem tylko bułki dlatego że nie lubię chleba niestety jakoś mi nie wchodzi. A jestem na diecie 3 miesiące i tylko 0,5 kg .. nie wiem co jest nie tak. Zacząłem tyć gdy miałem 6-7 lat wtedy miałem problem z oskrzelami i dostawałem jakieś duże tabletki i dyski(wziewy).