Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Dodatkowe, nadkomorowe skurcze serca

Gość qwertyt

Rekomendowane odpowiedzi

Drogi Panie/Droga Pani Qwertyt, Przyczyn nadkomorowych pobudzeń dodatkowych może być bardzo wiele. Zaburzenia elektrolitowe - np. niedobór potasu lub magnezu w surowicy krwi lub nadczynność tarczycy (można to stwierdzić prostym badaniem krwi oceniającym poziom hormonu TSH). Niekiedy kawa naturalna i mocna herbata mogą powodować tego rodzaju zaburzenia rytmu. Niektóre nieprawidłowości anatomiczne jam serca, np. powiększenie lewego przedsionka mogą powodować nadkomorowe zaburzenia rytmu, w tym dodatkowe skurcze nadkomorowe. Wśród wielu innych przyczyn stres emocjonalny może również być ich przyczyną.

Panie doktorze, czy skurcze dodatkowe mogą spowodować udar? Jestem po ablacji 3 m-ce, migoto-trzepotanie ustąpiło, ale pojawiają się skurcze dodatkowe około 2 razy w tygodniu przez kilka godz.Co 5,6 uderzeń następuje 1 sekundowa przerwa. Czy muszę w dalszym ciągu brać WARFIN, RYTMONORM ?

Gość Bartek0011

Witam, od ok 2 lat cierpie na dodatkowe skurcze serca (nadkomorowe). Nie jest ich duzo ok 50 dziennie. W marcu 2012 r. zrobilem badanie Holter*a, oto wynik: Podczas badania zarejestrowano: 107886 QRS*ów, średni rytm HR wyniosl 78; max rytm HR 131 (o godz. 2:55); min rytm HR 39 (o godz. 8:33). Ponadto wykryto: 57 pojedynczych nadkomorowych pobudzen przedwczesnych; 1 nadkomorowych czestoskurczy napadowych - z max. HR 180/min o godz. 3:10, 4 tachykardii, 9 bradykardii; 6 przerw - max. 4,9 sek. o godz. 5:56 - epizody zahamowania zatokowego. 38 pobudzen komorowych: 38 pojedynczych przedwczesnych pobudzen komorowych. Kardiolog nie stwierdzil nic nie pokojacego. Pozniej mialem zrobione echo serca ,na ktorym wszystko bylo ok. W miedzy czasie bralem propranolol, potem nebilenin - bez poprawy. Skurcze dodatkowe byly nadal. Wiec uprawilem sport: silownia, bieganie, treningi sztuk walki. Nigdy nie zaslablem, nie stracilem przytomnosci. Ale jest nerwicowcem... W zeszlym tyg poszedlem do kardiologa (innego) na badania kontrole. Pokazalem starego Holtera - lekarz sie troche zaniepokoil tymi zahamowaniami zatokowymi. Zlecil: echo, probe wysilkowa, holtera. Wynik echa serca: RVEDD(mm): 22 (7-26) IVSD(mm): 8 (6-11) LVEDD(mm): 57 (37-57) LVPWD(mm): 8 (6-11) LVEDS(mm): 32 LA(mm): 37 (do 40) Ao(mm): 35 (20-37) Ao łuk(mm): 26 (22-30) EF(TE)(%) 76 EF(Simps.)(%): 00 FS(%): 46 VCI(mm): 00 Zastawki: mitralna: przedni platek int. wysycony, E/A=1,6; dT=190ms, obecna fala zwrotna przez zastawke mitralna slad/+ pod tylnym platkiem aortalna: prawidlowa trojdzielna: obecna fala zwrotna przez zastawke trojdzielna 1+, gradient max.(skurczowy) przez zastawke =25mmHg, V fali zwrotnej max. = 2,5m/s, cisnienie skurczowe w t. plucnej (wg. wzoru Bernoulliego)=28mmHg, RVSP=28mmHg, płucna: AccT = ms, obecna fala zwrotna przez zastawke plucna, Kurczliwosc: lewa komora: normokineza Inne: prawa komora - TAPSE 30 mm, struna rzekoma w swietle LV. ----------- nastepnie zrobilem probe wysilkowa:------------------------------- Protokol: Bruce BP spoczynkowe: 110/70 Maks. BP podczas proby: 125/80 Maks. HR docelowe: 194 HR docelowe (% max): 164 (84%) Maks. HR podczas proby (% max): 176 (90%) Czas osiagn. HR maks.: 05:45 Czas badania wysilkowego: 05:47 Czas badania powysilkowego: 01:45 Maks. wartosc MET: 13,37 Arytmie nadkomorowe: 0 Arytmie komorowe: 0 Wniosek: wysilek przerwano z powodu osiagniecia docelowej czestosci serca przy jednoczesnie obserwowanych istotnych deniwelacjach ST w II, III, aVF, V5-V6. W trakcie badania bez stenokardii. Prawidlowa reakcja cisnienia tetniczego w trakcie wysilku. Rytm zatokowy w trakcie calego badania. Wynik koncowy: ujemny klinicznie, dodatni elektrokardiograficznie zalcea sie wykonanie ABGIO-TK naczyn wiencowych Dodam, ze mam 26 lat, nigdy nie mialem zadnych problemow z sercem, nigdy nie zaslablem, nie mialem dusznosci, nie dusilo mnie w klatce - chyba ze z nerwow (nerwica), nie stracilem przytomnosci. Od kilku lat trenuje na silowni, sztuki walki. Jedyna moja wyczuwalna dolegliwosc to pojedyncze dodatkowe skurcze serca. Wynik z tego co udalo mi sie poszukac w internecie nie jest dobry. Ale sam nie wiem jak to interpretowac bo sie na tym nie znam. Lekarz nie mial dla mnie czasu, pomimo prywatnych badan. Za 2 dni bede miec wynik Holtera 24h. Dodam ,ze mam potas na dolnej granicy: wartosc: 3,8 mmol/l (3,5 - 5,1). Prosze o interpretacje mojego przypadku. Czy te wyniki swiadcza o realnym zagrozeniu zycia/zdrowia ? Przed wczesny zawal? Dziekuje!

Witam serdecznie, na początku dodam, że mam fobie na punkcie swojego serca, miałam robionego Holtera i wyniki są następujące:, Arytmie komorowe VE razem wyszło 7, pary VE 1 średnia czestośc rytmu wynosiła 83-rytm zatokowy, minimalna czestośc rytmu wynosiła 56 a to było rano jak spałam, pobudzeń komorowych zarejestrowano 7 w tym 0 V-Tach i 1 par, bigemii komorowych 0, pobudeń nadkomorowych zarejestrowano 3, w tym 0 SV-Tachy i 0 SV-par. Lekarz powiedział mi, że nie mam się co martwić, ale ja jednak chcę mieć całkowitą pewność, biore tabletki Propranolol bo miałam trochę wysoki puls ok. 100, prosze o odpowiedź i z góry dziekuję.