Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Od jakiegoś czasu mam dziwne bicie serca. Czuje jakby miało ono stanąć. Porównać mogę to do chodzącego silnika samochodowego, jeżeli źle dodamy gazu to auto jakby się krztusiło, takie dziwne zrywy jakby. Mam tak do 2 razy dziennie. Właśnie ostatnio to powróciło. Głównie jak siedzę. Czekam na wynik z Holetra EKG 24h. Może ktoś z was miał coś podobnego? Zwariować można ;/

Drogi panie Krystianie, Bardzo dobrze, że miał Pan 24-godzinną rejestrację holterowską EKG. Będzie można zobaczyć w zapisie elektrokardiogramu czy - i jakie ma Pan zaburzenia rytmu. Wtedy będzie wiadomo, czy i jak leczyć Pana arytmię. Być może Pana lekarz skieruje Pana na próbę wysiłkową, żeby zorientować się, czy zaburzenia rytmu są związane z wysiłkiem fizycznym?

Mam wynik z Holtera EKG. Dominujący rytm zatokowy śr. 78/min. (38-166/min.). Zarejestrowano nieliczne poj. pobudzenia przedwczesne przedsionkowe (27), Bez komorowych zaburzeń rytmu. Liczne okresy niemiarowości zatokowej. Obecnie kilku-klikunastosekundowe rytmy dolnoprzedsionkowe PQ, QRS, QT - norma. Bez znamiennego obniżenia odc. ST. Czy mam się czego obawiać? Od 9msc tak naprawdę nie wiadomo co mi jest. Dodam że mam niewielką przepuklinę rozworu przełykowego przepony.