Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ucisk, gula w gardle

Gość Jowita

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Objaw *kulki w gardle* towarzyszy mi od jakiegos roku. Z poczatku ignorowalam te sprawe, ale gdy uczucie duszenia pojawialo sie coraz czesciej i meczylo mnie coraz dluzej zaczelam obawiac sie o chorobe tarczycy... dlugo szukalam w internecie informacji na ten temat.. az trafilam na to forum.... wlasciwie wszystko by sie zgadzalo... ostatni rok byl dla mnie fatalnym doswiadczeniem, dlatego sadze ze to jednak nerwica... ktos tu napisal w jednej wypowiedzi, ze to psychologiczny objaw * niewypowiedzianych uczuc*... 100 strzal w dziesiatke !!! Przynajmniej w moim przypadku, no ale nie zaglebiajmy sie w szczegoly.. w kazdym razie mnie najbardziej dokucza pogarszajacy sie wzrok !!! Rano jak wstane widze super ostro.. w ciagu dnia czasem sie pogarsza tak,ze wieczorem mam problem prowadzic auto !!! I dlatego zdecydowalam sie na wizyte u lekarza. Mieszkam za granica - w Holandii, wiec mimo znajomosci jezyka , zawsze trudniej sie dogadac i opisac co mnie gnebi. Powiedzialam lekarce o swoim podejrzeniu globulus hystericus... ale jak narazie zbadala tylko tarczyce, powidziala ze nie jest powiekszona, ale dala mi skierowanie na badanie krwi - takie ogolne ale T4 jest ujete i na USG tarczycy....zobaczymy jak wyjda wyniki. Nie bede nikomu nic doradzac, ze spokoj, relaks, sport itp....poniewaz te sprawy moga jedynie wyciszyc objawy - przyczyna pozostanie... a co jest przyczyna... kazdy z was zapewne to wie, ale rozwiazania nie sa latwe. Pozdrawiam wszystkich nerwuskow ;) odezwe sie jak beda wyniki
witam, ja również mialam robione badania na tarczyce i wszystko wporządku, a jednak co jakiś czas dopadają mnie takie dolegliwości i niestety nie na tle nerwowym, dzisiaj odczuwam np. ból za uchem a wsyzstko przez gardło chociaż niby nic takego sie tam nie dzieje, jednak nie daje mi to spokoju, bo skoro tarczyca zdrowa, gardło i krtań, to coś musi byc przyczyną,teraz czuje ból jak uciskam mostek i za uchem:/ nie jest zbut uciązliwy ale przeszkadza czasem:/pozdrawiam
do niedawna nie mialam pojecia ze istnieje taki problem jak gula w gardle;/;/ no a od kilku dni w zasadzie mam to cos! siedzi mi, podraznia mi gardlo i ciagle kaszle prawie sie duszac, siedze wlasnie i sie mecze, nie wiem co sie dzieje, ale nigdy nie kaszlalam! ponad 2 tyg temu bolalo mnie gardlo pozniej mialam katar dlugo i od kilku dni kaszel, napady kaszlu duszace, chrobotanie w klatce i ta gula! co to w ogole jest;/ bylam u lekarza ale przepisala mi antybiotyk ktory jak na razie nic nie pomaga:( jutro chyba pojde znowu niech mi to usuna!!!!!!!!!!!!:((((( bo spac nie moge jak mnie kaszel dopada co chwila...az mnie glowa boli i rozsadza, ehh...pozdrawiam wszystkich
a mnie tak już miesia meczy tylko juz inny charaketer ma ten ból,w okolicy krtani i czasem promieniuje do żuchwy:/czesto tez odczuwam ból głowy, nie jest to az tak bardzo uciazliwe bo chyba sie przyzwyczailam ale wolalabym konkretnie wiedziec jaka jest przyczyna, kazdy lekarz ma inne zdanie i kogo tu słuchac, najlepiej nikomu heh, a Tobie radze wybranie sie do innego lekarza i do laryngologa który wykluczy choroby gardła itp.,sama znowu musze sie wybrac, mysle ze rtg klatki piersiowej mozna zrobic, o czym tez mysle, pozdrawiam i zycze powodzenia
Mnie wyszlo ze z tarczyca wszystko w porzadku, badania krwi w normie oprocz faktu ze mam anemie hahaha... raczej to przypadek niz fakt... jestem honorowym dawca krwi i tydzien przed badaniami bylam na donacji.. pewnie dlatego. Kulka w gardle od jakiegos czasu sie nie pojawia, ale ciagle szybko sie mecze i wieczorem oslabia mi sie wzrok.... juz nie wiem w jakim kierunku szukac przyczyny...
Witam! Miesiąc temu zacząłem mieć wrażenie takiej *guli* w gardle do tego okropnie zaczerwienione było. Początkowo bolało, potem zaczerwienienie i ból ustąpił aby z lewej strony, a po prawej został. Zrobiono mi morfologię krwi + rozmaz OB (badano mnie pod kątem chorób rozrostowych) i wszystko ok. Badania tarczycy miałem robione ok 5 miesięcy temu gdy leżałem w szpitalu z powodu tachykardii i omdleń i wszystko ok zarówno z tarczycą jak i omdleniami i serducho biło już normalnie. Lekarze sugerowali, że mogą to być tzw nerwice. Już sam nie wiem, przedtem ta gula była aby odczuwalna podczas posiłków, potem jak o niej zapomniałem to pojawiała się raz na jakiś czas, bardzo rzadko. Teraz powróciła i jest cały czas + ból gardła- taki jakby ucisk gardła i nadal jest zaczerwienione, a i węzły mam powiększone... Mieliście coś podobnego??? 100 objawów na raz???
hej.ja tez mieszkam w anglii i obawiam sie wizyty u lekarza,potwierdzam paracetamol na wszystko,jak by mieli kontrakt z wytwornia.mam takie uczucie juz 3 miesiac i meczy mnie kaszel na okraglo prawie.najgorzej wieczorem jak juz sie klade spac,ciezko jest tez po umyciu zebow wtedy najbardziej to czuje,po ssaniu cukierkow mietowych przechodzi ale nie do konca.czym to nawilzyc?pomozcie prosze.Grzegorz
Gość Justyna1982
Witam! JA mam ten proble już od dwóch lat.Co jakiśczas mam uczucie guli w gardle! Znika na jakis czas a pózniej znó sie pojawia .Obawiam sie najgorszego! Miałam robione usg gardłą ale nic nie wykazało:)Nie wiem co mi dolega bardzo sie boje:((Prosze o pomoc!
Spróbuj Validol, to taki delikatny lek rozluźniająco-uspokajający bez recepty, to sa takie miętowe tabletki do ssania. Wykorzystałem dwa opakowania i jakby ręką odjął, a i staraj się o tej chorobie nie myśleć- to podstawa. Za każdym razem, szczególnie rano, gdy poczujesz to nie przyjemne uczucie *guli* w gardle zażyj tabletkę. Mi pomogło znakomicie... Pozdrawiam...
Witam, mam pytanie. Wczoraj w kinie jadłem popcorn i przełknąłem jedno *surowe* ziarno popcornu. Czułem uderzenie po prawej stronei gardła, trochę poniżej gardła. Teraz czuje uścisk, gule po prawej stronie gardła w okolicach (lub w) tętnicy która tam się znajduje. Jestem hipochondrykiem i nie wiem czy to jest problem mojej psychiki czy jakiś realny. Czy iść z tym do lekarza pierwszej pomocy ??? Pozdrawiam i z góry dziękuje
Podrażniłeś sobie przełyk, przez kilka dni będziesz to pewnie odczuwał, weź cholinex czy coś w tym stylu, powinno pomóc. Mój znajomy miał to samo jak jadł słodką bułkę szybko bez popijania. Bo tego typu tabletkach problem ustąpił, jeżeli nie i to będzie na tle psychiki, spróbuj Validol
Gość gosia_aurinko
Witam, Mam podobny problem...:( Wciąż mam okropne uczucie gula w gardle do tego wymioty:( straszne... przez to coś dochodzą straszne nerwy i uczucie smutku:(:(:( Dzisiaj dostałam skierowanie do laryngologa i na gaskostropie.. z tym ze gaskostropie bede mogla wykonac najwczesniej we wrzesniu (takie kolejki).. Moze ktoś wie co to może być?? Mam nadzieje ze uda mi sie to wyleczyć..
witam, tez dolacze sie do was z tym samym problemem,Otoz od 2 miesiecy mam dziwny bol gardla.uczucie guli, drapania, i wrazenie czestego przelykania sliny.Czasmi odczuwam czysty sluz juz gardle ale nie umiem powiedziec czy on splywa po tylniej czesci gardla z zatok czy jest juz w gardle.Leczono mnie 2 seriami antybiotykow -bez rezultatu, teraz biore jakis tabletki na reflux -kuracja 2 tygodniowa u mnie 9 dzien i tez zero efektu, w miedzyczasie zrobilam rtg zatok i badnie krwi, ide do lekarza we wtorek po wyniki.musze dodac ze nadanie cisnienia tetniczego mialam 165/110 ale byla troche zdenerwowana bo czeklalm u lekarza 2 godziny wiec weszlam do srodka bardzo nerwowa.na poczatku choroby leczyla sie sposobami domowymi, duze ilosci miodu, tabletek odkrztusnych, czosnku , moid z mlekiem i spirytus z czosnkiem , czy moglam uszkodzic lub podrzanic sobie przelyk? ale czy to tak dlugo zajelo by leczenie? czy ktos z was mial cos takiego?
Hello, właśnie od laryngologa wróciłam, kolejnego ... szkoda kasy ! mam też gulę od 2 lat, byłam na tarczycę operowana, ja ją czuję po prawej stronie, prawy płat miałam usunięty. Strasznie mnie to matrtwi mam troje dzieci w tym jedno 2 miesięczne a lekarze nie umieją stwierdzić przyczyny tej guli, czase mnie ona delikatnie pobolewa. Ma ktoś tee pobolewania? i ucisk tylko z jednej strony? chyba usg jeszcze zrobie?
Witam ! Mam 21 lat i wczoraj po raz pierwszy przydarzyło mi się coś takiego...siedziałam sobie spokojnie nad książką i nagle poczułam ucisk w gardle, spanikowałam, czułam jakbym się dusiła, nic mnie nie bolało, mogłam przełykać a to było wrażenie jakby w środku ściany gardła zaczęły mi puchnąć... nie umiem inaczej tego wytłumaczyć... Okropnie się wystraszyłam...:(( w nocy spałam spokojnie a rano wszystko wróciło i jest tak nadal... dodam,że wczoraj ból bardziej nasilał się po obu stronach szyi zaraz pod żuchwą ,a dziś na całej długości...:(
Witam wszystkich *kulkowców* ja również borykam sie z tą przeklętą kulką od prawie dwóch tygodni...dostaję juz szału Byłam u lekarza pierwszego kontaktu i u laryngologa i niby nic nie widac niepokojacego...dostałam skierowanie na badanie TSH na poniedzialek To badanie poziomu hormonu przysadki mózgowej odpowiedzialnego za prace tarczycy...nigdy nie mialam problemow z tarczyca no ale zobaczymy co pokaze to badanie Dodam że żle czuję się przez ta kulke w miejscach zatłoczonych robi mi sie duszno goraco slabo i cala zlewam sie potem czasem drżą mi dłonie Czy ktoś z Was także mial takie objawy??? Poradźcie cos bo idzie przez to zwariowac! I niestety mam tez od dziecka nerwice sercowa...ale radze sobie calkiem niezle w zyciu raz gorzej raz lepiej...
Wiecie co lekko mi ulżylo gdy poczytałam sobie co piszecie na tym forum :-D juz myslalm ze jestem jedyna z tą przypadłoscią choć nadaj mi to cholerstwo przeszkadza to lzej mi na duchu ze jednaj są tez inni co czują podobnie jak ja...Przerazilo mnie natomiast to ze niektorzy z Was pisza ze maja tę kulke od kilku lat! Kurcze czy naprawde nie ma na to sprawdzonego uniwersalnego sposobu??? Ja oczywiscie staram sie nie denerwowac a nawet zaczelam sie bardziej rozpieszczac by polepszyc sobie nastroj bo niby to od stresu tez powstaje ale niestety wielkiej poprawy nie widze...To takie uczucie jakby jakaś flegma tak siedziala w gardle ciagle przełykam śline odchrząkuje a nawet probowałam wymusic wymioty nic to nie dało... Droga Edko miałam na poczatku tych dolegliwosci podobny przypadek jak Ty Otóz zdarzało sie ze gdy czytałam jaks ksiazke czy gazete to łapało mnie nagle za gadło Zaczynalam łapczywie wrcz łapac powietrze a najlepiej wyjsc na balkon pooddychac gleboko napic sie hebaty czy soku i dopiero czulam ulge a teraz czuje to G... non-stop! Pomózcie! Będe wdzieczna za wszelkie rady Życze Wam isobie pozbycia sie tego dziadostwa raz na zawsze!!! pozdrawiam
Witam wszystkich *kulkowcow*... Aby nie wprowadzac zamieszania od razu przejde do rzeczy. Oturz jakies 5-6 dni temu pojawilo sie u mnie znane wam wszystkim uczucie kolka czy tez kulki w gardle. Tzn pojawialo sie to juz wczesniej ale znikalo tak samo szybko jak sie pojawialo(zwykle po max godzinie) wiec nie przykladalem do tego jakiejs wiekszej uwagi, myslalem sobie *eee zgaga pewnie*. Ale teraz niestety nie przeszlo... W przeciwienstwie do wiekszosc niemam rzadnych innych objawow, nic mnie nie boli ,nic nie piecze a moje dolegliwosci zaczynaja sie i koncza na wspomnianej kulce w gardle. Czytalem wszystkie wypowiedzi i wiem jeszcze mniej niz wiedzialem bo najczesciej obwiniana nerwice to ja bym u siebie wykluczyl, ze swieca szukac bardziej wyluzowanego czlowieka niz ja ,uczucie stresu jest mi obce i zawsze uzbrojony jestem w odpowiednia doze *olewki*. Co do innych przyczyn to tez nie wiem bo zawsze bylem okazem zdrowia,nigdy na nic nie choruje ,kichnac zdarzy mi sie moze raz w roku i to tylko po kontakcie z pieprzem...;). Wiec niech mi ktos powie co to takiego ,bo choc nie jest to jakos szczegulnie uciazliwe(tzn da sie z tym zyc) to jednak dla kogos kto przywykl do doskonalego zdrowia jest to dosc nie pokojace. Dodam jeszcze ze mam 28 lat wiec raczej sie jeszcze nie zdazylem *zuzyc*;). I jeszcze jedna wazna wskazowka ,jak sie czyms zajme ,np prowadze samochod ogladam cos ciekawego w tv lub *jestem* z moja dziewczyna ,to kulka jak by znikala ,nic nie czuje ,nic mi nie przeszkadza. Dziwne to wszystko ,moze ma ktos pomysl co to takiego i jak sie tego pozbyc. Z gory dzieki za ewentualne wskazowki.
witajcie! moja kulka pojawila sie jakies 8mcy temu, po ostrych imprezach alkoholowych na urlopie w tunezji...i czasem ona wraca....czasem mam ja codziennie, czasem odpuszcza na kilka dni, podobnie jak *igi* mam 28 lat i raczej nerwica i depresja to cos ostatniego co bym podejrzewal u siebie....ale kulka jest wkurzajaca. zauwazylem ze najbardziej aktywna jest po przesadzeniu z alkoholem- najbardziej mnie pozniej dusi i to przez kilka dni. przez ostatnie 7 dni mialem mnostwo gosci- ale bez alkoholu- bylo zabawnie i bardzo aktywnie spedzalismy czas i kulki nie mialem wcale!!!a teraz siedze sam bo wszyscy wyjachali i juz mnie cholerstwo dopada....masakra!chyba jednak to mam na tle nerwowym...sciskam was mocno kulkowicze!