Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ucisk, gula w gardle

Gość Jowita

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, widzę, że nie tylko ja męczę się z tą *kluchą*. Mnie dopadło na początku lutego, scisk w gardle i czułam się słabo (zawroty glowy, ciemno przed oczami). Poszłam na pogotowie gdzie zrobili mi ekg i pan doktor powiedział, że mam niskie coś (nie pamiętam jakiś paramert) i dał skierowanie do szpitala bo twierdził, że może to być np niedokrwistość. Na izbie przyjęć obejrzał lekarz to ekg i powiedzail, że nic złego nie widzi oraz że to nerwicowe i wypuścił mnie do domu. Lekarz rodzinny dał mi skierowanie do laryngologa, który nie obejżał nawet mojego gardla przy pomocy tych lusterek tylko tak ogólnie spojżał i wypisał żelazo. Niestety nic mi nie pomogło i minęło już pół roku a ja mam coraz gorsze dolegliwości. Lekarze nie biorą mnie poważnie i uważają, że to z nerwów (choć się specjalnie nie denerwuję) jednak ja mam uczucie ścisku, przeszkody w gardle 24/h a przy nerwicy nie jest chyba to stałe? Pozatym dodam, że mam astme od dwóch lat, ale pulmunolog mnie osłuchał i powiedzial, że wszystko ok i nic w gardle nie mam. Wiem, że na sł€żbę zdrowia nie mam co liczyć i chcę iść prywatnie tylko nie mam pojęcia jakie mogę zrobić badania? Boję się, że nabawilam się czegoś przez papierosy (paliłam 8 lat). Lekarze wszystko bagatelizują i bez żadnych badań twierdzą, że to nerwy a ja już nie mogę wytrzymać z tym gardłem, ciężko mi się oddycha a przy wydechu czuję jakąś blokadę i ścisk gardła jest stały całą dobę. Proszę podpowiedzcie czy miał ktoś podobne objawy i jakie badania mogę zrobić? Pozdrawiam:)))
Kochani ja tez na to cierpię juz chyba 7 rok to wszystko to nerwica, to tkwi w naszej podświadomości i nie zalezy od tego czy sie bardziej czymś denerwujemy czy nie, na te dolegliwości moim zdaniem sa narażone głównie osoby o słabszej psychice, wrażliwe,gubiace sie w tych trudnych czasach, lub mających jakies lęki. Zamiast doszukiwać sie nie wiadomo jakich chorób i chodzic na wszystkiego rodzaju badania polecam najpierw pojsc prywatnie do dobrego psychiatry jeśli trafi z doborem leków na pewno pomoze. I nie bójcie sie isc do psychiatry bo to jest normalny lekarz zajmujący sie min. Takimi chorobami cywilizacyjnymi o jakich tu mowa.
Witam,czytalam wasze wypowiedzi.Ja również mam taki przypadek ,,kluchy**byłam z tym u lekarza przypisala mi lekarstwa ale to nie pomaga:(.....mam wrazenie ze sie dusze...brakuje mi śliny..czy to faktycznie nerwy? pracuję na stolarni w pyle os suorwego drzewa może to od tego.? Lekarz powiedzial mi ze mam podrażnione gardło....jestem również nerwową osobą i to strasznie może po latach wyszła ta ,,klucha**....pomóżcie....
Witam wszystkich! Przepraszam ze odswiezam ten temat ale chcialem sie dowiedziec co to jest. Mam 17 lat i od pewnego czasu mam pewne dolegliwosci. Chodzi mi o taka kulke w gardle ktora czesto mnie poddusza,drzenie rak,zmiany na skorze (w okolicach pepka mam tak jakby punkt ktory wyglada jak gesia skorka,nadmierne pocenie,wzmozone pragnienie oraz czeste oddawanie moczu,nieregularna praca serca. Do tego dochodzi tez uczucie goraca nieraz po w czasie lub po posilku nieraz gdy siedze np. przed komputerem. Chodzi mi o to ze w danym momencie nie jestem po wysilku fizycznym. Dodam ze nie robilem jeszcze zadnych badan. Bardzo sie boje,jeszcze nikomu z rodziny o tym nie mowilem bo mysle ze zignoruja to. Mam lek ze to cos groznego i nie bede mogl przez to normalnie funkcjonowac i ze zepsuje mi to przyszle zycie. Dodajac czesto uprawiam sport (pilke nozna) i zaczyna mi to przeszkadzac bo szybko sie mecze i mam ociezale nogi. Co to moze byc? Mam nadzieje ze mi pomozecie. Przepraszam za zbytnio nie wygorowany jezyk ale piszac tego posta strasznie sie boje. Pozdrawiam forumowiczy
najprawdopodobniej nerwica ja tez mam 17 lat mnie to zaatakowalo pod koniec kwietnia uczucie kulki w gardle pozniej przerodzilo sie to w sztywnosc gardla a problemy z jedzeniem i fagofobie(ktora nadal mnie meczy) bolalo mnie tez serce, duszenie,drzenie rak, ogolna slabosc i irytacja. idz do lekarza pierwszej pomocy moze to byc cos innego a jak nie to szybko do psychologa lub psychiatry
Witam wszystkich! Przeczytałam kilkanaście stron Waszych postów i trochę mnie to uspokoiło. Od 2-3 tygodni męczę się z kulką i zdążyłam już sobie powystawiać parę diagnoz m.in. rak krtani... Jak sobie przypominam o guli, zwłaszcza wieczorami, serce natychmiast zaczyna bić szybciej, kulka rośnie, a ja się boję, że zaraz się uduszę. Kiedy coś robię albo jem, kulka znika, więc chyba faktycznie to na tle nerwowym? Jestem po maturach a od października zaczynam studia w innym miescie, w dodatku będę mieszkać 3 pokojowe mieszkanie z rówieśnikami co trochę mnie przeraża bo kocham ciszę i spokój. Totalny przewrót w życiu. Dla pewności za parę dni odwiedzę lekarza. Ale gardło czuje się jakoś lepiej, kiedy piszę tego posta więc mam nadzieję że jedyna kuracja jaka będzie mi potrzebna to relax i lepszy tryb życia:) Pozdrawiam kulkowiczów:)
Witam jak dla mnie to na pewno na tle nerwowym bo zaczelo mi sie to od zeszlego roku w wakacje. nocowalam na pietrze i wydawalo mi sie ze ktos sie wlamuje na dole. wpadlam w panike i nie moglam ruszac nogami. potem okazalo sie ze ktos ogladal po porstu telewizje ;/ ale od ranka mialam dokladnie te same objawy co wy. potworny ucisk w gardle. najbardziej sie nasila przy zdenerwowaniu i placzu. o malo co sie nie udusze. naczytalam sie juz tyle wątkow na tym forum ze sama nie wiem czy wizyta u laryngologa ma jakikolwiek sens... a moze to kwestia przepisania jakis tabletek na uspokojenie? sama nie mam pojecia co msylec a to ciagleuczucie ucisku na prawde nie pomaga w normalnym funkcjonowaniu. Serdeczne pozdrowienia dla wszysckich nadwrażliwców:)
Gość Justyna1982
Witam wszystkich! Tez miałam ten problem z gulą w gardle.Ale jakoś przestałam o tym myślec i przeszło.W zamian za to wsykryli u mnie wrzody dwunastnicy i teraz mam sie czym zamartwiac.Boje sie ze wrzodów sie nie da wyleczyć.Zastanawiam sie czy ta gula nie była powiazaniem z tymi wrzodami.Jesli ktos miał lub ma podoble dolegliwosci to prosze o wypowiedz w jaki spoosób wyleczyliscie luczycie.
Gość LymnCymnswisk
no more than mountain dew guaranteed to support you manipulate peerless! Our all official commingling of herbs and aminos is Dr. formulated and proven to commend tea, revert enlarge theoretical nucleus and metrical support your ludicrousness! *a href=http://minichill.com/Enhancer.html*arginine erectile dysfunction*/a* sorry Julian with Comestibles and Deuterium oxide you can packed a good life. I wherewithal in points, it*s marvellous so extension on and ry it, do it at the present metre! Mini Chill? contains a typical commingling of herbs and amino acids called Relarian?, that has been proven, in published clinical trials not not to as a consequence duel spoilsport and appetite, but to properly revise your aerosphere and tribute to incline indiscernible! Mini Nugatory doesn?t advocate drowsiness, so whether you?re in the mean of a stressful daytime at craft or enjoying a era objective with your friends, Mini Chill? is guaranteed to pick up your day. *a href=http://minichill.com/ChillRecipes.html*mixed alcohol drinks*/a* *a href=http://www.seoimpressions.com/*seo services company*/a* *a href=http://www.seoimpressions.com/*las vegas search engine optimization*/a* *a href=http://www.seoimpressions.com/*seo search engine*/a* *a href=http://www.seoimpressions.com/*seo consulting services*/a* *a href=http://minichill.com/Enhancer.html*herbs for erectile dysfunction*/a* *a href=http://minichill.com/Enhancer.html*herbal supplements for erectile dysfunction*/a*
Witam! Mam podobny problem. Od prawie 3 miesięcy męczy mnie to uczucie ucisku w gardle i do tego często mi się odbija (nieważne czy coś zjem/wypiję czy nie). Na początku bardzo mnie to męczyło, niekiedy wręcz nie mogłam się skupić na niczym innym. Lekarz stwierdził zapalenie gardła, miałam wtedy typowe objawy i przepisał antybiotyk. Ustało na ok. tydzień i później powróciło. Znowu wybrałam się do lekarza, tym razem do laryngologa, który obejrzał mi gardło i stwierdził, że wszystko jest w porządku, że ten ucisk może być na tle nerwowym i przepisał bioprazol na to odbijanie. Niestety to również nie pomogło. Zrobiłam USG brzucha, żeby sprawdzić, czy to nie stamtąd pochodzi to całe *zamieszanie*, ale wszystko jest ok. Badania krwi również są ok. Teraz zrobiłam dodatkowe, bodajże na TSH i czekam na wyniki. Naczytałam się już mnóstwo o tym, i im więcej czytam, tym więcej nie wiem, niestety. Może Wy coś poradzicie? Dziękuję z góry za pomoc!

Witam ! NEwada a moze powinnas zrobic sobie gastroskopie.Ja tez sie tak przez dłuzszy czas czułam i okazało sie ze to na tle nerwowym i przez to również dorobiłam sie wrzodów.Wiem ,ze duzo osób na wrzody ,ale jest to bardzo meczące mi czasem to sie juz nic nie chce,a przecież to nic tak bardzo groznego.Pozdrawiam !

Gość Tadeusz z katowic

miałem zawsze problemy z gardłem od czasu kiedy usuneli mi przegrodę z nosa żeby zatoki mogły się opróżniać więc lekki ucisk w gardle kilka lat temu składałem na ten karb zwłaszcza ,że po kilku odpluciach kula znikała na jakiś czas . Teraz jakbym miał garrote na szyi , byłem u laryngologa ale ta zwala wszystko na zęby które faktycznie mam jak to starszy facet w złym stanie , byłem u pulmunologa i alergologa, dostałem zertec i jakieś psikadło do nosa i pomaga to na krótko. Sam stosuję Gargarin którym płukam gardło odchylając się do tyłu jak się tylko da co powoduje ,że z Gargarinem odchodzi masa śluzu , potem w ten sam sposób biorę do ust łyk i odchylając się maksymalnie do tyłu przełykam to i w ten sposób zyskuję trochę ulgi a w nocy mogę się wyspać . Jakoś na leżąco na wznak ta garrota po kilku minutach zanika .

Witam, też mam uczucie kuli w gardle której nie moge przełknąć. Tyle że mi najpierw wywaliło wszystkie węzły chłonne po lewej stronie szyi, do tego są bolesne. Od jakiegoś czasu( ok. 2 miesiące) powiększony lewy migdałek, i uczucie napierania w środku ucha. Przechodziłam bo stwierdziłam że to przeziębienie. Teraz po tych węzłach myśałam że to moze angina się zaczyna, ale już 4 dzień opuchniętych węzłów a ropy na migdalach ani śladu. Zresztą, ten prawy migdałek jest niewiele większy niż normalnie. Poza tym żadnych objawów, lekko podniesiona temp w granicach 37st, i tyle... Dziś ide do lekarza zobacze co mi powie, ale i tak mam pietra...

Gość Kieszonkowa

różwnież mam gule w gardle. martwie sie co to może byc, w szkole tego nie odczuwam, dopiero po jakimś czasie gdy wracam do domu. mam problemy w domu i problemy emocjonalne, czasem ssanie w zoladku, moze to swiadczyc o nerwicy i do tego ta kulka, pale papierosy ale max 2 na dzien no moze 3 wiec nie wiem czy to od tego , kulki nie czuje w szkole tylko po powrocie do domu lub gdy oczekuje na jakas wazna wiadomosc... wczoraj po lekach na supokojenie bylo dobrze dzisiaj nie widze rezoltatow. prosze o wyrazenie opinii.

Sluchajcie,przecierz to jest masakra,czekam az mi sie odbije jak na cud ,o refluksie czytalam ze maja go male dzieci ale ze ja ,strasznie uciazliwe uczucie ,jem pije tak zeby ta przeszkode przelknac ,jutro pojde do lekarza dolegliwosc utrzymuje sie juz od tygodnia;-(

Polecam książkę* Zdrowie na własne życzenie* jest tam rozdział *Klucha w gardle*. Jest tam wyjaśnione co to jest. I da się tego pozbyć. Książka jest bardzo tania i wcale jej nie reklamuję. Po prostu kiedyś wpadła mi w ręce i pomogła pozbyć się tego paskudztwa. Poczytajcie i wracajcie do zdrowia. Nie jest to żadna nerwica pozdrawiam

Gość Feuerfrei

Witam, ja miałem straszny scisk w gardle do tego stopnia ze tydzien nie wychodziłem z domu, tak mnie sciskało jakby ktos zlapał za gardło aż czasem miałem odruchy wymiotne, musiałem w koncu wyjsc z domu bo miałem wizyte u lekarza, wypisał mi doraznie afobm, niestety ten lek uzaleznia i nie mozna go długo stosowac a szkoda bo pomaga nawet bardzo, teraz moze nie jest idealnie ale mam tez inny lek podstawowy który zacznie dzialac za jakies 2 tygodnie wiec bedzie lepiej mam nadzieje, ja to sciskanie w gardle mam od bardzo dawna, zawsze mialem to wtedy kiedy czyms sie denerwowalem a nigdy tych nerwów nie leczylem i do tego stopnia doszło ze takie ataki miałem w domu, a teraz przed swietami strasznie mnie rozwaliło to, no ale leki biore i jest poprawa