Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ucisk, gula w gardle

Gość Jowita

Rekomendowane odpowiedzi

Gość minimanimo

Głośny oddech często bywa objawem astmy. Piszę to jako pulmonolog. Tutaj są wypisane inne objawy astmy: www.medyczny-blog.blogspot.com/2015/06/astma-objawy-i-leczenie-astmy.html . Jeśli u kogoś występuje głośny oddech, polecam sprawdzic.

Witam, Ja się z tym cholerstwem męczę od dobrych 10 miesięcy ( mam 28 lat). Zaczeło się kiedy rzuciłem palenie . Klikanie w uchu podczas przełykania , ciągle przełykanie sliny , lekki ból, ucisk, dyskomfort przy przełykaniu śliny , gula w gardle . Nie mogę nic normalnie przełknąc bez uczucia dyskomfortu . Zaczyna się zazwyczaj rano kiedy wstaje a trzyma mnie z przerwami cały dzien i tak przez 2 tygodnie . Potem mam parę dni spokoju i znowu się zaczyna . Miałem już szereg badań( badania krwi , tarczycy , larygolog , EKG , gastroskopia , usg itp.) i nic konkretnego oprócz bakteri Helikobakter pyroli ( HP) nie wyryto . Już mnie powoli szlak trafia od tego . Planuje jeszcze zrobić RTG przełyku bo już sam nie wiem co robić ... Jeśli to nerwica to najpierw chce wyelimonować inne , organiczne choroby ..

Witam, Ja się z tym cholerstwem męczę od dobrych 10 miesięcy ( mam 28 lat). Zaczeło się kiedy rzuciłem palenie . Klikanie w uchu podczas przełykania , ciągle przełykanie sliny , lekki ból, ucisk, dyskomfort przy przełykaniu śliny , gula w gardle . Nie mogę nic normalnie przełknąc bez uczucia dyskomfortu . Zaczyna się zazwyczaj rano kiedy wstaje a trzyma mnie z przerwami cały dzien i tak przez 2 tygodnie . Potem mam parę dni spokoju i znowu się zaczyna . Miałem już szereg badań( badania krwi , tarczycy , larygolog , EKG , gastroskopia , usg itp.) i nic konkretnego oprócz bakteri Helikobakter pyroli ( HP) nie wyryto . Już mnie powoli szlak trafia od tego . Planuje jeszcze zrobić RTG przełyku bo już sam nie wiem co robić ... Jeśli to nerwica to najpierw chce wyelimonować inne , organiczne choroby ..

U mnie to samo zaczelo sie w czerwcu, mam 18 lat, nagle poczułam gule w gardle. Lekarz rodzinny skierowal do laryngologa, wszystko w normie. Podejrzewała refluks wiec przepisała bioprazol. Po tygodniu stosowania leków przeszło. Tydzien temu po zjedzeniu cięzkiego posiłku zaczełam czuć kłucie w gardle po prawej stronie, czasami promieniuje do prawego ucha. Wrocilo tez uczucie w guli w gardle. Biore bioprazol ale narazie nie pomaga tak jak wczesniej, poza tym nowy objaw kłucia w gardle. Jutro idę do lekarza po skierowanie na gastroskopie. Boje sie ze to cos powaznego i juz wariuje. Jakie badania powinnam zrobic dokladnie zeby dla wlasnego spokoju wykluczyc tarczyce raka itd. Prosze o odpowiedz!

Witam wszystkich na wstęoie u mnie problem kulki po prawej stronie w gardle mam od 21 lat.Pierwsza klucha pijawila sie w wieku 16 lat dzis mam 38 i od 2 lat ból sie strasznie nasilił do tego zatka mi sie ucho po tej stronie boli bark i staw obojczykowy.Szukam intensywnie pomocy od czasu jak sie nasiliło i nic nie idało sie istalić,prześwietlenie klatki piersiowej .Usg szyi gastroskopia ,krew oki,tarczyca ok. zadnej bakterii.Mieszkam za granicą i obleciałem juz 4 laryngologow ,2 neurologow i czeski film wszyscy robią wieljie oczy .Neurolog stwierdzil nerwice laryngolog stwierdzil ze boli mnie mięsień .Czuje ostatnio problemy z kręgosłupem w odcinku szyjnym i tu może jest klucz do ustalenia przyczyn.Każdy z nas niech sobie przypomni czy nie uległ jakiemuś wypadkowi np w dzieciństwie spadł z czepaka lub wywrucił się na rowerze.Za miesiąc robie sobie rezonans magnetyczny tkanek miękkich na szyi i odcinka szyjnego kregoslupa ii po tylu latach cierpień może rozwiklam i bedę spokojniejszy... Co do objawów to też podczas snu ból sie wycisza do minimum nasila sie po 5 minutach od wstania.Trzymajcie się Ciepło

Gość RobertZgulemWgardle

Miałem i mam te same objawy. U mnie wychodzi na to ze to astmaalergia. Cos tam się dzieje na płucach i oskrzelach a organizm to interpretuje w ten sposób ze czuć coś w gardle (następnym stadium potem już jest odkaszliwanie, kłopoty z przełykaniem śliny a w końcu duszności). Całkiem możliwe że jest to również powiązane z jakąś nerwicą (która towarzyszy wielu dolegliwością). Moj jedyny skuteczny sposób jak na razie to piwo, ewentualnie gumy do żucia.

Prawda, emocje mają duży wpływ na różnego rodzaju kołatania serca, nerwobóle, uciski itp. Co do ucisku w gardle też miewam od czasu do czasu, ostatnio ciągły od 3 tygodni. Wstaję rano nic mi nie dolega... dopiero po jakimś czasie, gdy pochodzę, napiję się wody, zjem coś... z czasem narasta *gulka w gardle*. Mam odczucie jakby mi powietrze utknęło w gardle, którego nie mogę *odbeknąć*. Podejrzewam, że pochodzi to on od wpustu żołądka - tzn. nieprawidłowo działa mięsięśni przepony i może powstać przepuklina roztworu przełykowego. Idę do gastrologa w styczniu to napiszę co stwierdzono. Nawiasem mówiąc, zacząłem ćwiczyć mięśnie brzucha i przepony. Może pomoże.

Mam prawie 27 lat, Od jakiegoś czasu miewam nocne duszności - tak jakbym nie mogła zaczerpnąć powietrza na maksa. Starałam się przeanalizować sytuację i problem jakby nie był usytuowany w oskrzelach, ale wyżej i *tuż pod skórą*. Z wczoraj na dziś nagle wybudziłam się ze snu i poczułam jakbym miała zaklejony przełyk; przez chwilę nie mogłam zaczerpnąć powietrza. Nigdy nie paliłam i nie miałam problemów z sercem. W październiku miałam wycięty pęcherzyk żółciowy i robili mi przed operacją EKG; mam nadzieję, że gdyby coś wykazało, to by mi powiedzieli. Też czasem czuję małą gulę w gardle albo coś jak *gluta. Tak, jestem nerwusem... Ale boję się....