Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość PanZzaSanu

Rekomendowane odpowiedzi

Gość PanZzaSanu

Witam. Dowiedziaem sie jakis miesiac temu ze mam to cos i chcialbym dowiedziec sie z czym to sie wiaze. Na wyniku echo jest napisane dyskretne wypadanie tylnego platka. Niewiem skad to sie wzielo, mam19 lat na nic nie chorowalem i uprawialem duzo sportu a tu cos takiego. Czy to jest grozne?? Czy moge nadal cwiczyc na silowni? Na wyniku Dopplera pisze jakies Im wiec mam takze chyba niedomykalnosc tej zastawki, ale o fali zwrotnej jest tylko jakies tp 1.1 m/s. Moge opisac caly wynik badania.dodam tez ze szybko sie mecze. Prosze kogos kto sie na tym zna o jakies porady

Drogi Panie Panzzasanu, Zespół wypadania płatka zastawki mitralnej występuje dosyć często u młodych osób. Może to być nieprawidłowość wrodzona, albo efekt przebytego stanu zapalnego. Warto zwrócić uwagę, czy często się Pan przeziębia lub ma często anginy? Trzeba robić wszystko, żeby nie dochodziło do częstych przeziębień - ubierać się odpowiednio do pory roku i do aktualnej pogody, nie pić płynów bezpośrednio wyjętych z lodówki itd... Wypadanie płatka może dawać bóle w klatce piersiowej i/lub zaburzenia rytmu. Zazwyczaj ma przebieg łagodny. Ma znaczenie, czy niedomykalność mitralna jest duża? Warto kontrolować echo serca co najmniej co 2 lata i monitorować, czy wypadanie płatka jest nadal widoczne oraz czy niedomykalność mitralna się pogłębia? Jednakże, ekstremalnie duże wysiłki fizyczne są przeciwwskazane w Pana sytuacji i nie powinien Pan być zawodowym sportowcem. Niektóre zawody nie są dla Pana wskazane - żołnierz, policjant, strażak. Nie należy podejmować się zajęć związanych z przenoszeniem ciężkich przedmiotów i nie brać udziału w zawodach sportowych (np. biegi długodystansowe). W ćwiczeniach na siłowni warto unikać większych obciążeń. Przede wszystkim jednak należy wrócić do lekarza, który skierował Pana na echo serca i z nim można omówić wszystkie szczegóły. Po pierwsze ustalić trzeba, jaki tryb życia prowadzić, jaki wybrać zawód (jeżeli jeszcze Pan go nie wybrał) i czy potrzebne jest zażywanie jakiegoś leku.

Cześć, ja mam 34 lata w wieku 19 lat stwierdzono u mnie wypadanie płatka zastawki mitralnej.Czułam się bardzo żle, doszły stany lękowe które tylko naśilały chorobę,leki nic nie pomagały ,niestety tak się dorobiłam-ciągły stres,strach ,żle pracujące serce że dziś bardzo szybko się męczę,bóle głowy, tachykardia,dłonie mi czerwienieją nawet gdy spaceruję poprostu żyć się nie chce i te serce cały czas bije za szybko.ps. nie lekceważ tej przypadłości

Gość PANZZASANU

Odpowiadajac na pytanie doktora: na wyniku echo serca jest napisane IM 1 st. , nie przeziebiam sie prawie wogole ( choruje max 2x do roku) nigdy nie przebylem zadnego stanu zapalnego ani powazniejszej choroby ktora moglaby uszkodzic zastawke. Wymiary jam serca mam w normie chociarz 51 mm lewej komory w rozk to chyba duzo. O fali zwrotnej nie pisze nic oprocz jakiegos TP max 1/1 m/s. Moj kardiolog powiedzial mi ze niemam przeciwwskazan do cwiczenia na silowni. Dodam jeszcze ze tez borykam sie z problemem dosc szybkiej meczliwosci i to tyle z objawow

Gość PANZZASANU

Zapomnialem dopisac chociarz niewiem czy to cos zmienia ze wypadanie mam dyskretne a o tej niedomykalnosci to mi lekarz wiele nie powiedzial. Postanowailem tez wrzucic wynik echo: Lk 51/27 Lp 34 pk23.5 pp32/38 mm EF 67 przegroda niepogrubiala wolna sciana niepogrubiala. DE 2.1 cm EF slope 118 m/s Zastawka mitralna - wypadanie dyskretne platka tylnego, pozostale w normie. Doppler: IM 1 ST. Pole mitralne 3.2 cm kw. Gradient mitralny max3.4 mm hg act TP 115 ms- w . Gradient na drodze odplywu lewej komory 0.8 mm hg. Pien plucny 22.5 mm Ac TP - 115 ms - w normie. V.max TP 1/1 m/s. Ciaglosc przegrody zachowana, bez plynu w osierdziu. Aorta i cz. Wstepujaca nie poszerzona. Kurczliwosc scian w normie Tak by to wygladalo. Mam jeszcze 2 pytania do Pana: czy ta wada zawsze sie poglebia ? Czy np moze przez jakies 10 lat ustac w miejscu? I drugie: czy szybka akcja serca podczas echo (bylem zestresowany na maxa - tetno 150 uderzen mogla wplynac na znieksztalcenie obrazu wynikow?