Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Drętwienie nóg i rąk przy nadciśnieniu tętniczym

Gość kkammm28

Rekomendowane odpowiedzi

Witam miesiac temu wykryto u mnie nadcisnienie tetnicze i od tamtej pory biore trtace 5 mg. Jednak przy pomiarach rannych cisnienia mam 130/80 to wieczorem bardzo czesto 150/80 holter nie wykryl zadnych wiekszych zaburzen serca ekg i echo tez nic. Tarczyca ok. Czy moge miec jakis problem z zylami dziwnie sie czuje od miesiaca mam dretwienie konczyn dolnych i rąk. Caly czas mi sie wydaje ze czuje jak by krew w moich zylach tak pulsowala jesli chodzi o elektrolity to tez sa ok *usg jamy brzusznej tez ok. Do jakiego lekarza sie udac moze ktos podpowie gdzie szukac przyczyny ?

Witam KKAMMM28, Ciśnienie tętnicze wieczorem 150/80 jest za duże. Być może Tritace 5 mg - jeżeli jest połknięte rano - nie kontroluje wystarczająco wieczornych wartości ciśnienia. Być może warto podwyższyć dawkę Tritace (maksymalna dawka dobowa tego leku wynosi 10 mg) lub dodać co najmniej drugi lek po południu. Jednakże o tym może zadecydować lekarz, który wykrył nadciśnienie i zalecił Tritace. Drętwienie rąk i nóg może zależeć od wielu przyczyn - zmiany w kręgosłupie, niedobory płynów (może warto więcej pić wody mineralnej bez gazu?) lub wahania ciśnienia - okresowo zbyt niskie lub zbyt wysokie. O tym również warto porozmawiać ze swoim lekarzem.