Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Kłucie serca i trudności w oddychaniu

jessi1997

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam problem, ponieważ od długiego czasu bardzo boli mnie serce, kuje czasami ciężko mi się oddycha, po badaniach i ekg czy jakoś tak okazało się, że prawdo podobnie mam szmery albo nad sercem albo w sercu i na badaniu wyszło, że bardzo szybko bije mi serce pani doktor spytała czy się nie bałam czegoś podczas badań bo szybko mi serce biję. Często boli mnie to serce a czasami i na przeciwko serca, mam skoliozę 42stopnie prawo stroną więc nawet jak by mi naciskał kręgosłup to nie na serce, bo tak mi kiedyś lekarz powiedział. o co chodzi?

Gość Ewa30zToF

Bóle z tyłu głowy mogą oznaczać wysokie ciśnienie tętnicze, więc warto je sobie zbadać. Prawidłowe w spoczynku to 120/ 60. Nie jestem lekarką, tylko osobą z wrodzoną wadą serca, po 3 operacjach, więc wiem tylko tyle, że echo to podstawowe badanie przy rozpoznaniu wady serca, może być też tomografia komputerowa i rezonans magnetyczny. Wad wrodzonych serca jest wiele, te najczęściej wykrywane u dorosłych to ubytek międzykomorowy (VSD), międzyprzedsionkowy typu pierwszego (ASD I ) lub drugiego (ASD II), drożny otwór owalny (PFO).