Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Mam 30 lat, ważę 85kg, od pewnego czasu tj. kilku miesięcy nie mogę spać na lewym boku ani nawet leżeć. Każdy ucisk na wysokości klatki piersiowej przy leżącej pozycji bocznej wywołuje niewielki ból w okolicy podżebrowej bardziej odczuwany jak obecność jakiegoś kamienia ale pozostałe objawy to ucisk w w głowie- w płacie czołowym, ucisk jak gdyby zwiększającego się ciśnienia w oczach, mdłości, płytki przez co coraz szybszy oddech i w efekcie końcowym chwilowe bardzo krótkie- ułamek sekundy utraty świadomości. dolegliwości nasiliły się w ostatnim miesiącu gdy zacząłem systematycznie biegać Bardzo proszę o pomoc w jakim kierunku powinny być wykonane badania i co to ewentualnie może być. Paweł

Drogi Panie Pawle, Dolegliwości związane z określonym ułożeniem ciała w pozycji leżącej na boku sugerują, że można poszukiwać zmian w kręgosłupie. Dolegliwości nasiliły się w okresie systematycznego biegania. Warto upewnić się, czy nie doszło do kontuzji/urazu podczas biegów? Natomiast ucisk w głowie, nudności i inne opisywane przez Pana objawy (sekundowe utraty świadomości?) mogą sugerować nieprawidłowe ciśnienie tętnicze i/lub zaburzenia rytmu serca. Warto mieć własny ciśnieniomierz elektroniczny, nie wymagający słuchawek lekarskich, przeznaczony do samokontroli ciśnienia. Ważne jest, żeby mankiet do pomiarów był na ramię, a nie na przegub ręki. Dobrze jest często mierzyć sobie ciśnienie i tętno (puls) tym aparatem i zapisywać uzyskane pomiary. Szczególnie warto to robić wtedy, kiedy się Pan źle czuje. Chyba nadszedł czas, żeby odwiedzić lekarza. Można zacząć od lekarza rodzinnego/internisty.