Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Badanie EKG przy nadciśnieniu

Gość krisRock

Rekomendowane odpowiedzi

Witam... mam rozpoznane nadciśnienie, mierzone w warunkach domowych średnio oscyluje w granicach 150/95 .. z przypisu lekarza mam tabsy ...wieczorem prestarium 5mg rano Bisocard 5mg.. lekarz zrobił mi EKG , i podał ,że mam cos nie hallo , niedokrwienie dolnej ściany serca ..ale może to nie jest definicja pełna bo dobrze go niezrozumiałem... dlatego zapytam tu na forum( dodam ,że ten lekarz nie był kardiologiem) czy wynik ekg był pokłosiem nadciśnienia czy to zupełnie inny temat... prosze o opinie.. pozdrawiam..

Witam pana Krisrocka, Należy dążyć do tego, żeby wartości Pana ciśnienia, szczególnie te mierzone samodzielnie , w domu, były niższe niż 140/90. Najlepiej, żeby ciśnienie skurczowe (to pierwsze - wyższe) było pomiędzy 110-130 mmHg, a drugie, rozkurczowe: 75-80 mmHg. Nadciśnienie tętnicze, szczególnie jeżeli jest przez dłuższy czas nieleczone, lub leczone niewystarczająco, może dawać przerost mięśnia lewej komory serca. Ten przerost daje określone zmiany w EKG, które mogą być interpretowane jako niedokrwienie (niekiedy może być jedno i drugie jednocześnie). Warto zrobić echo serca i ocenić, czy nie ma przerostów jam serca, szczególnie przerostu lewej komory?