Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Alkohol po zawale serca

Gość autor89

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jestem stosunkowo mlody -mam 25 lat. Pare dni temu wyszedlem ze szpitala, mialem zawal serca. Czy wolno mi od czasu do czasu wypic jakies piwo, czy dozywotnie bezpicie? Prosze o sensowne odpowiedzi. Na studiach zdarzalo mi sie naduzycwac alkoholu i cos wycpac.;

Drogi Panie Arturze, Jeżeli rzeczywiście miał Pan zawał serca, to wydarzyło się to bardzo wcześnie w Pana życiu. Nie pisze Pan nic o papierosach. Jeżeli Pan palił, to rezygnacja z palenia papierosów ma podstawowe znaczenie. Używanie narkotyków może być szczególnie ryzykowne, dlatego jeśli jest to możliwe, warto do nich nie wracać. Prawdopodobnie miał Pan wykonaną koronarografię i być może interwencję wieńcową (angioplastyka) z założeniem stentu. Po tych zabiegach zazwyczaj przyjmuje się leki wpływające na krzepliwość krwi. Picie alkoholu, szczególnie w dużych ilościach może być niekorzystne dla Pana. Piwo zasadniczo może być do zaakceptowania, ale wiąże się ze wzmożonym apetytem i samo w sobie jest wysoko kaloryczne, dlatego sprzyja otyłości. Nie warto przybierać na wadze i trzeba kontrolować to co się je. Jednak jeżeli pije się alkohol, taka samokontrola jest zawsze trudniejsza. Trzeba wreszcie przeanalizować wszystkie leki, które Pan zażywa i zastanowić się, czy nie wchodzą w interakcje z alkoholem. W takich sytuacjach alkohol może zmieniać ich działanie i nasilać działania niepożądane - wtedy sytuacja może być dla Pana dosyć niebezpieczna. Myślę, że wszystkie te wątpliwości może Pan omówić, ze swoim lekarzem.