Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Jestem facetem , 25lat waga ok 115kg, ( 2lata temu waga wynosiła 85) Przeczytałem wiele postów na różnych forach , byłem u wielu lekarzy. Zaczęło się od wizyty w szpitalu 2 lata temu z racji tachykardii (diagnoza problem z tarczycą) Następnie wizyta na badaniach , potem tomografia głowy później rezonans magnetyczny ( Nowotwór wykluczony) następnie endokrynolog, Badania chronologicznie: -25.06.13: TSH 5,10 FT4 1,43 FT3 4,69 Prolaktyna 7,33 ANTY TG 25,38 + poza normą cholesterol 44mg -08-09-2013r: TSH 2,42 FT4 1,22 FT3 3,18 anty-TPO 25,93 Prolaktyna 4,01 +mocznik i magnez oraz alfaamylaza lekko poza normą 18.09.13 Prolaktyna 5,82 TSH 3,09 FT4 1,30 FT3 3,61 Używany przez ten czas lek: Euthyrox 25 OBJAWY: Opowiem o objawach, jakie aktualnie posiadam i które są dla mnie bardzo uciążliwe, przede wszystkim serce, masakra z sercem różny puls, głównie przyśpieszony, częste kołatania , bloki serca , złe samopoczucie spowodowane sercem teraz np od 3 dni mam ucisk w klatce piersiowej, wrażenie duszności, tak jakbym w powietrzu było za mało tlenu i nie mógłbym nim zaspokoić się na wdechu, nadmierne pocenie sie, wypadanie włosów, czasami problemy z trawieniem. Byłem u 3 endokrynologów, każdy mowi,że objawy mam z nadczynności i nie doczynności i ze mam czekać, a objawy nie ustają tylko są coraz większe stąd miałem zrobionego holtera 24h Rytm zatokowy ośr. HR80/min max 130/min o godz. 7.10 min 28/mon o godz 23.50 (sen) zarejestrowano 69 przedwczesnych pobudzeń komorowych w tym 1 czynny rytm komorowy ( 4 przebudzenia, 68/min) 13 przedwczesnyc pobudzeń nadkomorowych, w tym 1 para: blok p--k I stopnia w godzinach nocnych, blok P-k II stopnia (periodyka Wenckebacha- miedzy godź 23;15 a godzina 23;35 bez pauz> 2sek bez zmian od. o charakterze niedokrwiennym. Badanieechokardiograficzne Wielkość Jam serca- norma LK;55/32mm LP: 36,0mm PK: 26,00mm Grubość ścian norma Tylna ściana LK;9mm Przegroda miedzykomorowa 9mm Zastawki: odchylenia Z mitralna- aparat zastawkowy morfologicznie prawidłowy E= 0,86m/s , E=0,53m/s, DecT 186ms. Z trójdzielna-prawidłowa Z. pnia płucnego - prawidłowa AccT 123ms. Zastawka aortalna trójpłatkowa, prawidłowa V max. Ao 1,42 m/s Duże naczynia- norma Szerokość Ao: 22/32mm Kurczliwość normokineza. EF 70% Inne: osierdzie wolne, obraz echokardiograficzny w normie Co do historii wizyt u lekarzy, do endokrynologa idę kolejnego o dobrej renomie ( Dodam ,że wszędzie już teraz chodzę prywatnie, bo po prostu dostaje świra z tymi objawami) Od 3 dni czuje się jakbym miał dostać zawału, duszność, czasami drętwienie , ból w klatce piersiowej ( do tego od 3 dni jestem tez przeziębiony gorączka troche ponad 37 stopnie, wczoraj pojechałem na pogotowie, EKG w normie puls w normie, teraz cisnienie mam lekko podniesione 145 / 94 puls 83 Pierwszy kardiolog zapisał propranolol kazał brać doraźnie, Kolejny zrobił holtera plus echo dał concorcor 2,5mg i kazał czekać Znalazłem kolejnego z racji nie ustawania objawów kazał brać biosotal 40mg 3 x 1/2 a jak puls nie spada poniżej 70 w spoczynku to całą tabletke oraz dwa razy dziennie o 15 i 21 bellopan Idę na kolejne badania w poniedziałek ( badania wątroby oraz badania z obciążeniem glukozą) serce mam zdrowe z wyników w tym czasie 3 razy byłem na pogotowiu w ciagu jakiś 6miesięcy i zawsze EKG było ok i juz mam po prostu dosyć.

Drogi panie Cazinosie, Przesłał Pan bardzo obszerny tekst. Wygląda na to, że pierwotnie miał Pan niedoczynność tarczycy, która jest obecnie leczona mała dawką Euthyroxu i hormony tarczycy są znacznie lepsze. Warto zainteresować się cholesterolem. Nie można zrozumieć, co ma oznaczać *cholesterol 44 mg poza normą*, ponieważ nie wiadomo, czy chodzi o cholesterol całkowity, czy jedną z jego frakcji (LDL lub HDL). Trzeba porozumieć się w tej sprawie z lekarzem. Nie warto ciągle zmieniać lekarzy, tylko lepiej trzymać się jednego - w ten sposób będzie ciągła obserwacja. Zaburzenia przewodzenia w holterze - periodyka Wenckebacha wymaga oceny kardiologa. Czy zaburzenia przewodzenia są związane z zasłabnięciami? omdleniami? warto pomyśleć o masie ciała. W niedoczynności tarczycy jest często nadwaga lub otyłość i dlatego nie będzie łatwo zrzucić wielu kilogramów, ale można próbować. Warto wiedzieć, że słodycze i pieczywo są bardzo tuczące i dlatego dobrze jest ich unikać. Powodzenia!