Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Gość kobieta 25

Mam takie sytuacje gdzie szczególnie wieczorami mam wysokie ciśnienie,w tym drżenia trwa to ok 10-15 minut po czym samoistnie przechodzi.miałam dwa razy robione echo serca,badanie krwi,tarczyce, usg brzucha i wszystko w normie.Czy cierpiąc na nerwice(napadowy lęk)który objawia się dusznościami,wysokim cisnieniem drżeniami,to zagraża życiu?do tego miewam szumy w uszach,a cisnienie moje wynosi 150/100, 160/105.w ciągu dnia moje ciśnienie jest prawidłowe.Tylko czasami mam dziwne uczucie w nogach,wewnętrzne drżenia,napięcie i wtedy to cisnienie jest wysokie,moje zyły stają się wtedy mało widoczne.Czy mając w ciągu dnia ciśnienie 111/74, 125/83 a wieczorami 140/95 150/105 choc nie zawsze,czy stanowi to zagrozenie?

Witam Serdecznie. Pierwsze o czym powinna Pani wiedzieć to,to że nie ma się czym martwić. Wszystkie te Pani skoki ciśnienia nie są niczym groźnym a jedynie skutkiem lęku, który nie oddziałuje negatywnie na Pani zdrowie. Wiem to sam po sobie, ponieważ przez pół roku miałem silną nerwicę i chyba symulację wszystkich możliwych chorób i dolegliwości ;) Podobnie jak Pani spoglądałem na żyły na rękach i kiedy twierdziłem ze są małe, dopadał mnie lęk z tym, że mogę przez to dostać zawału itp. Po jakimś czasie to minęło ponieważ przestałem tak wsłuchiwać się w swoje ciało co zresztą było częścią mojej psychoterapii. Samo sprawdzanie ciśnienia aparatem sprawiało że się denerwowałem co tam zobaczę co automatycznie zwiększało moje ciśnienie sprawiając że dostałem jeszcze większego lęku, koszmar,. Polecam Pani przestać wsłuchiwać się w ciało i mimo dolegliwości symulujących ( tak, bo zaburzenia lękowe symulują choroby) funkcjonować tak jak przed ich wystąpieniem. Nie przejmować się nimi. Może to okazać się trudne na początku ale proszę mi uwierzyć poczuje Pani różnicę ;)

Witam.Od 3 miesięcy mam problemy ze skokami ciśnienia do 160/110 puls 85 przy tym dotkliwy lęk,przerażenie ,uczucie gorąca w klatce piersiowej,na plecsch s czasem rozchodzące się po całym ciele.Objawy występują w różnej kolejności np.najpierw robi mi gorąco późnuej nspad lęku i wzrost ciśnienia albo w odwrotnej kolejności.Choruję na hadhimoto w przebiegu nadczynności oraz na refluks przełyku.Czy te choroby mają coś wspólnego z moimi dolegliwościami? Czy może są w mojej głowie? Zazwyczaj tłumię w sobie emocje i może ciało sie zbuntowało ? Bardzo proszę o jakieś wskazówki.