Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wysoki puls, kołatanie serca i nadciśnienie u nastolatki

Gość qwert12

Rekomendowane odpowiedzi

Mam 15 lat,mam nadciśnienie(ale łagodne max dochodzi do 160/90),ale nie o to chodzi,mam także sporo za wysoki puls,cały czas powyżej 100 uderzeń na min,mam częste kołatanie serca,nie przejmowałam się tym,ale ostatnio leżąc na kanapie zaczęło mi strasznie mocno nawalać serce,miałam drgawki,zaczęłam płakać z przerażenia,wydawało mi się,że nie czuje rąk i nóg,myślałam,że zasłabnę,ledwo się trzymałam,a puls miałam 170...Czy powinnam się wybrać do kardiologa ? Jest się czego obawiać?

Droga Pani Qwer, Ciśnienie 160/90 u 15-letniej dziewczyny to zdecydowanie za dużo. Jest to zresztą za dużo w każdym wieku. Trzeba ustalić, czy jest to nadciśnienie samoistnie, czy wtóre do innej choroby, bądź nieprawidłowości. Tętno 170/min, czyli częstoskurcz jest sytuacją wybitnie nieprawidłową. Jeżeli nie była Pani jeszcze u kardiologa, to dobrze jest to zrobić jak najprędzej. Prawdopodobnie nadszedł już czas, żeby leczyć nadciśnienie. Warto też zarejestrować w holterze częstoskurcz, o którym Pani pisze. To ułatwi ewentualne dalsze leczenie.

Gość babcia teresa

Dziecko, w te pędy do kardiologa, Porozmawiaj z rodzicami, bo najprawdopodobniej trzeba bedzie skorzysytac z prywatnej wizyty, bo czekanie na NFZ jest w Twoim przypadku niemożliwe. Napisz co postanowiłas. W jakim rejonie kraju mieszkasz ? Najlepiej skorzystać z porady dobrego specjalisty w akademickim miescie. Pozdrawiam. Babcia Teresa