Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Budzenie się nad ranem i przyspieszone bicie serca

Gość Artur1987

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Artur1987

Witam. Od jakiegos czasu budze sie nad ranem i czuje mocne i troszke przyspieszone bicie serca, stan ten mija po kilku sekundach gdy juz sie przebudze i bicie i tetno wraca do mojego normalnego poziomu ( 50 - 60 ), cisnienie mam w normie ale ostatnio mam duzo stresu. Nie wystepuja podczas tych przebudzen zadne objawy jednak niepokoi mnie ze sie budze i serce mocniej bije... W ciagu dnia nie mam zadnych niepokojacych objawow, serce bije miarowo. Uprawiam sporty i nawet podczas intensywnego wysilku nic sie nie dzieje, wiec skad te objawy w nocy ? Dodam ze chyba mam chore zatoki bo mam caly czas zapchany nos i te budzenie nastepuje gdy spie na plecach...

Drogi Panie Arturze, Warto zbadać zatoki. Być może okaże się, że zapchany nos stanowi przeszkodę w dopływie powierza do płuc - szczególnie w pozycji leżącej na plecach. Wtedy mózg, serce i inne narządy są niedotlenione i cale szczęście, że Pan się budzi. W innej pozycji ciała dopływ powietrza może być lepszy. Trzeba odwiedzić laryngologa, przeprowadzić badania i ewentualnie rozpocząć kurację. Póki co, warto unikać spania z leżeniem na wznak, tylko raczej na boku.