Gość Mateusz12 Opublikowano 24 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2007 Witam. Mój tato ma 62 lata, ma problemy z wstawką oraz tętniakiem. Lekarze skierowali go na koronografię, lecz w tym co slyszałem doprowadzają jakąś żyłkę do aorty, lecz on tego tęniaka ma własnie na aorcie. I do tego ta wstawka, musi ją wymienić i czy te badanie może być w jakimś stopniu ryzykowne? Przepraszam jeżeli ktoś mnie nie zrozumiał, bo nie rozmawiałem za dużo z rodzicami na ten temat, tylko mama mi troche wyjaśniala i ona też boi się o jego zdrowie/życie. Więc jeśli ktoś zna się na ten temat to czy mógłby troche wytłumaczyć, czy w jego przypadku można to badanie wykonać. Mateusz Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość izabela Opublikowano 24 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2007 Mozna , chyba ,ze tętniak jest jakiś bardzo duzy, wtedy pozostaje alternetywne badanie MMSCT tetnic wieńcowych. Jesli tata jest kierowany do operacji, koronarografia przed zabiegiem jest zawsze wykonywana. problem zapewne jest takze zniedomykalnością zastawki aortalnej Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Mateusz12 Opublikowano 24 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2007 Dziekuje za odpowiedź, Ten tętniak ma 5 cmm niewiem czy to dużo, czy mało, ale prosze o pomoc. Bo lekarze skierowali go na te badanie, a my niewimy czy jest ono w jakiś sposób ryzykowne. Z góry dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Izabela Opublikowano 24 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2007 To jest graniczna wartosc , wazne jest takze jak *zachowuje *sie zastawka aortalna. Graniczna oczywiście do operacji ,a nie do wykonania koro, z tej strony p/wskazań związanych z tętniakiem nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość pikolo Opublikowano 25 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2007 Izabela - oświeć mnie trochę.Jeżeli mam zastwkę aortalną zwapniałą , to koronografia może być mocno ryzykowna ??? Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość izabela Opublikowano 25 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2007 Nie bardziej niż w innych stanach chorobowych Cytuj Odnośnik do komentarza
Beata44 Opublikowano 26 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2007 Skierowano mnie na badanie koronografii, mam 44 lat i bardzo się go obawiam, głównie dlatego, że mam poważna chorobe oczu-AMD. Jest to bardzio powazna choroba ktora grozi nawet slepota...Marwi mnie czy badanie nie wywola u mnie pogorszenia i tak juz slabego wzroku. Jednoczesnie bardzo boli mnie serce...jestem kropce i nie wiem co powinnam zrobic... P.S.Przepraszam ze pisze to na cudzym temacie ale jestem nowa uczytkowniczka i nie wiem jak dodac temat. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość minia Opublikowano 26 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2007 Beata44 nie masz sie czego obawiac ja tez mam AMD i maialam robiona koronarografie i nic sie nie dzialo gozej znioslam ablacje bo zrobil sie tetniak. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość gosc Opublikowano 17 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2007 Prosze o odpowiedz.Bardzo pilnie potrzebuje informacji czy samo badanie koronagrafii jaest ryzykowne? Moj tata mial probe poszerzania zyly i wystapil zawal, czy teraz przy samym badaniu koronoagrafii jest takie ryzyko?: Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi