Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość Mateusz12

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Mateusz12
Witam. Mój tato ma 62 lata, ma problemy z wstawką oraz tętniakiem. Lekarze skierowali go na koronografię, lecz w tym co slyszałem doprowadzają jakąś żyłkę do aorty, lecz on tego tęniaka ma własnie na aorcie. I do tego ta wstawka, musi ją wymienić i czy te badanie może być w jakimś stopniu ryzykowne? Przepraszam jeżeli ktoś mnie nie zrozumiał, bo nie rozmawiałem za dużo z rodzicami na ten temat, tylko mama mi troche wyjaśniala i ona też boi się o jego zdrowie/życie. Więc jeśli ktoś zna się na ten temat to czy mógłby troche wytłumaczyć, czy w jego przypadku można to badanie wykonać. Mateusz
Mozna , chyba ,ze tętniak jest jakiś bardzo duzy, wtedy pozostaje alternetywne badanie MMSCT tetnic wieńcowych. Jesli tata jest kierowany do operacji, koronarografia przed zabiegiem jest zawsze wykonywana. problem zapewne jest takze zniedomykalnością zastawki aortalnej
Skierowano mnie na badanie koronografii, mam 44 lat i bardzo się go obawiam, głównie dlatego, że mam poważna chorobe oczu-AMD. Jest to bardzio powazna choroba ktora grozi nawet slepota...Marwi mnie czy badanie nie wywola u mnie pogorszenia i tak juz slabego wzroku. Jednoczesnie bardzo boli mnie serce...jestem kropce i nie wiem co powinnam zrobic... P.S.Przepraszam ze pisze to na cudzym temacie ale jestem nowa uczytkowniczka i nie wiem jak dodac temat.