Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zawroty głowy, osłabienie, duszności i skoki ciśnienia po wysiłku

agon

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Mam 21 lat i od jakiegoś czasu, nagle spadła mi tolerancja na wysiłek fizyczny, nawet niewielki. Wystarczy wyjście do sklepu i wejście z powrotem na trzecie piętro... Jak już dojdę do mieszkania, silne zawroty głowy, osłabienie, duszności, nie mogę złapać tchu, ogromne kołatanie serca przez następne kilka minut, stan przedomdleniowy. Nie wiem skąd to się wzięło nagle. Mój tata ma nadciśnienie tętnicze, u siebie zauważyłam od niedawna dodatkowo skoki ciśnienia. Dziadek ma kłopoty z sercem, co jakiś czas ma wysiłkowe robione, jest po dwóch zawałach. Zauważyłam, że jak siedzę na spokojnie, mój puls wynosi około 95. Nie mierzyłam jeszcze w tym stanie po wysiłku... Czy ktoś orientuje się w takim temacie? Ktoś miał podobne objawy? Pozdrawiam.

Droga Pani Agon, Można zrozumieć, ze dopiero od niedawno się Pani męczy przy wysiłkach, które wcześniej nie powodowały tak dużego zmęczenia. Czy była Pani przeziębiona w ostatnich 3 miesiącach, lub miała jakąkolwiek inną infekcję? Jeżeli tak było, to można doszukiwać się tła zapalnego w Pani dolegliwościach i sprawdzić echo serca, czy nie ma pozostałości po stanie zapalnym mięśnia sercowego. Poza tym warto sprawdzić hormony tarczycy, a przynajmniej samo TSH (badanie krwi) - trzeba się upewnić, że tarczyca funkcjonuje prawidłowo. Najważniejsze jednak są stwierdzane zwyżki ciśnienia tętniczego. Warto jak najczęściej badać ciśnienie i zapisywać wartości. Trzeba też skonsultować się ze swoim lekarzem i pokazać mu notatki z zapisanymi wartościami ciśnienia. Być może jest to już nadciśnienie tętnicze i może nadszedł już czas, żeby je leczyć?