Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Złe samopoczucie a leki na nadciśnienie

Gość Konrad90

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jestem 23 letnim mężczyzną leczącym się od 5 lat na nadciśnienie tętnicze. Do tej pory zażywałem Lisiprol oraz Biscocard. Moje ciśnienia są w granicach 130-140/60-70, nie raz zdarzy się 160/80 Po ostatniej wizycie w poradni nadciśnienia tętniczego otrzymałem następujące leki: Noliprel Bi-forte 10mg+2,5mg oraz Concoram 5mg + 5mg. Dziś pierwszy dzień wziąłem nowe leki i wieczorem troszkę źle się poczułem boli mnie głowa, mam podwyższone ciśnienie i na ciśnieniomierzu pojawia się znaczek oznaczający arytmię. Proszę o poradę.

Drogi Panie Konradzie, Concoram zawiera bisoprolol (czyli lek zawarty w Bisocardzie) oraz amlodypinę, której Pan poprzednio nie otrzymywał. W Concoramie 5/5 jest 5 mg bisoprololu, Natomiast nie wiemy - ile miligramów było w Bisocardzie: 2,5; 5 czy 10 mg? W Noliprelu Bi-forte jest peryndopryl 10 mg, który jest zbliżonym lekiem do lisinoprylu, zawartym w Lisiprolu. Trzeba jednak powiedzieć, że peryndopryl i lisinopryl są to 2 różne, chociaż spokrewnione leki. Dodatkowo Nolipryl Bi-forte zawiera w sobie również indapamid 2,5 mg - lek odwadniający i obniżający ciśnienie w wyższej dawce niż obecnie zazwyczaj się stosuje. Przy indapamidzie warto brać jednocześnie potas (np. Kalipoz lub Kaldyum), ponieważ indapamid wypłukuje potas wraz z moczem, którego Pan obecnie trochę więcej będzie oddawał. Sytuacja jest dosyć skomplikowana, ponieważ obecnie otrzymuje Pan dwa dwu-składnikowe leki, czyli praktycznie 4 leki, chociaż połyka Pan tylko 2 tabletki. Ważne jest, żeby często mierzyć ciśnienie, sytuacja powinna się unormować po kilku dniach. Jeżeli nadal wartości ciśnienia będą zbyt wysokie, lub zbyt niskie i będzie miał Pan bóle głowy (co najmniej jeden z 4 składników Pana kompozycji lekowej może dawać bóle głowy)- to wówczas trzeba wrócić do lekarza, które zmienił Panu leki i zastanowić się - co robić dalej?

Panie Doktorze, Lisiprol HCT 20mg + 12,5mg, natomiast Bisocard 2,5mg. Czy Noliprel Bi-forte 10mg+2,5mg oraz Concoram 5mg + 5mg mogły być przyczyną *dziwnego* EKG? Byłem w poniedziałek u lekarza rodzinnego i po zrobieniu EKG Pani Doktor poinformowała mnie, że występują u mnie zmiany związane z nadciśnieniem.

Gość Andrzej N

Concoram składa się z dwóch leków jeden -bisoprolol ( ten sam który jest w Bisocardzie ) powoduje skurcz naczyń obwodowych przez co przez pierwsze dni stosowania będzie pan miał trochę wyzsze ciśnienie powoduje również spadek tętna . Drugi składnik to amlodypina działa po ok 5 - 6 godzinach ponieważ działają jej metabolity i to one powodują rozszerzenie naczyń obwodowych i tetnic wieńcowych przez co zwiększa się tzw światło naczyń i krew płynie z mniejszymi oporami i odczuje pan dodatkowo spory spadek ciśnienia . Proszę sprawdzać co jakiś czas czy nie wystę pują objawy niepożądane ( opuchnięcie kostek stóp , czy inne obrzęki np : naczynioruchowy . Pozdrawiam