Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Serdecznie. Moje pytanie odnosi się do sytuacji w której człowiek w pewnym nagłym momencie przestraszy się (aż podskoczy) np. oglądając horror, czy gdy petarda wystrzeli obok niego. Słyszy się słowa: *Nie strasz mnie bo dostanę zawału* *Mało co zawału nie dostałem tak mnie przestraszyłeś*. Czy jest możliwość aby dostać tego zawału ze strachu? Jak to możliwe? W czasie nagłego strachu tętnice się kurczą nie doprowadzając utlenionej krwi do mięśnia sercowego? Wzrasta nam ciśnienie? Proszę o odpowiedź. Cierpię na zaburzenia lękowe i teraz się dość uspokoiło 1,5 - 2 miesiące bez lęku wiem że to nie temat na to forum ale skoro tu jestem to zapytam. Czy mając stany lękowe osiągające maksimum w danym momencie, można dostać zawału? Kolejne pytanie ze strachem związane. Dziękuje z góry za odpowiedź jeśli takowa będzie ;) Pozdrawiam.

Była tu ostatnio o tym dyskusja ,dość powiedziałabym burzliwa .Otóż tak ,dużo jest prawdy w tym że można dostać zawału po silnym wzburzeniu ,zdenerwowaniu czy przestraszeniu .Ale są to sytuacje bardzo rzadko występujące .Musi zagrać wiele czynników żeby tak się stało .Na dobrą sprawę możne także umrzeć ze śmiechu ,też były takie przypadki ,