Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość Pawlo91

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam 22 lata. Wzrost 182, waga 99 kg. Pisze tu pierwszy raz bo mój problem trwa od nie dawna. Od paru dni mam bardzo wysokie ciśnienie. Chodzę na siłownie od 6 lat ale tak naprawdę porządny i regularny trening na masę trwa 2 lata z małymi przerwami. Wczoraj miałem 180/100 i tętno powyżej 100, bolała mnie głowa. Podobny stan utrzymywał się dzisiaj i do tego byłem bardzo osłabiony więc poszedłem do lekarza. Dostałem lek na obniżenie ciśnienia i zwolnienie tętna i od razu czuje różnice. Wszystko spadło w okolice normy. Wysokie ciśnienie podejrzewałem od dawna ale bałem się to sprawdzić bo wiedziałem, że to grozi końcem siłowni. Lekarz powiedział, że będę musiał ograniczyć siłownie i wziąć się za trening tlenowy. Redukcje planowałem od dłuższego czasu ale prawda jest taka, że tylko ćwiczyłem bardzo intensywnie na siłowni bez innych form ruchu. Czy osoba która była w podobnej sytuacji może zdradzić czy jest szansa do powrotu do intensywnych treningów tylko tym razem z mniejszą wagą i dużą ilością areobów? Badania mam zaplanowane po nowym roku więc pytanie jest wczesne ale uwielbiam ten rodzaj aktywności fizycznej i nie wyobrażam sobie z tym skończyć. Nie pije, nie pale, nie biorę niedozwolonych środków. Mam tylko białko po treningowe z odrobiną kreatyny. Pozdrawiam.

To zależy. Głównym czynnikiem jest tutaj rodzaj nadciśnienia. Jeśli jest nabyte to można ewentualnie rozważać możliwość chodzenia na siłownię (Nadciśnienie nabyte można zwalczyć) jednak aby nie przesadzać z ciężarami, lekki wysiłek. Jeśli jest to nadciśnienie dziedziczne (Dziadek,ojciec) to Ty również powinieneś się leczyć, niestety do końca życia. Nie stawia Cię to jednak w sytuacji bez wyjścia. Siłownia w tym przypadku również stoi otworem jednak z większymi ograniczeniami i koniecznością bycia pod kontrolą lekarza pierwszego kontaktu ew. personalnego trenera. Pozdrawiam.