Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość Joshua

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem po zabiegu kardiochirurgicznym, wiem ze spozywanie alkoholu nie wchodzi w gre, a jak to jest z THC (marihuana), przed operacja od czasu do czasu zdarzalo sie zapalic kilka joitow i co tez z tego trzeba bedzie zrezygnowac?? Interesuje mnie wplyw marihuany na wskaznik INR. Czy ktos cos wie na ten temat? Nie moge znaleźć informacji na ten temat.

Bardziej zalezy mi na informacji merytorycznej. Twoje umoralnianie mnie, i czy sobie zapale czy nie oczywiscie zalezy ode mnie. A wlasnie ze zalezy mi na zdrowiu dlatego pytam, bo *nie ma głupich pytań, są tylko glupie odpowiedzi*. Jeżeli nie masz konkretnych informacji, to lepiej sie nie odzywaj.

Uważam , że na takie pytanie to może odpowiedzieć Ci tylko lekarz robiący zabieg . Na pewno masz zalecane wizyty kontrolne . My nic przecież nie wiemy o Tobie a mianowicie jaki to był zabieg kardiologiczny , kiedy był robiony , ile masz lat , jaka jest Twoja ogólna kondycja organizmu . Możesz się ewentualnie zapytać lekarza rodzinnego jak masz utrudniony dostęp do kardiologa mówiąc mu wszystko jak było i co było . Pozdrawiam i zdrówka życzę.

Gość mary jane

Marihuana może minimalnie przyspieszać czynność serca, ale niebezpieczne bywa to tylko u paranoików, którzy z tego powodu wpadają w panikę. Z resztą kolega nie pytał chyba o wpływ na serce, tylko na INR. Ja też szukałam odpowiedzi na to pytanie i znalazłam jedynie taki raport z USA, z góry przepraszam za formę, ale był wklejony w translator. Prawdopodobne oddziaływanie między warfaryną i palenia marihuany. Yamreudeewong W 1, Wong HK , Brausch LM , napinacza KR . Autor informacji 1 Wydział Farmaceutyczny Uniwersytetu Wyoming, Cheyenne, WY, USA. mui111@uwyo.edu Streszczenie CEL: Aby zgłosić prawdopodobną interakcję między warfaryną i palenia marihuany, powodując zwiększenie międzynarodowego współczynnika znormalizowanego (INR) wartości i powikłań krwotocznych. SPRAWA STRESZCZENIE: 56-letni biały mężczyzna otrzymywał długotrwale warfarynę przez 11 lat po wymianie zastawki mechaniczne. Został przyjęty do szpitala z rozpoznaniem krwawienia z górnej części przewodu pokarmowego. Przy przyjęciu, jego wartość INR w supraterapeutycznych było 10,41, a jego poziom hemoglobiny wynosił 6,6 g / dl. Otrzymał 4 jednostki osocza świeżo mrożonego i jeden 10-mg dawki doustnej witaminy K; jego INR wynosił 1,8 dnia następnego. Został zwolniony po 7 dniach od przyjęcia do szpitala. Piętnaście dni po wypisie ze szpitala, był readmisji ze stałą krwawienie z nosa oraz zwiększenie siniaki. Jego wartość INR była 11.55. Po leczeniu, został zwolniony z wartością INR 1,14. Pacjent palił marihuanę częściej w całym okresie tych 2 hospitalizacji z powodu depresji. On radził przez farmaceutę na potencjalnych interakcji warfaryny i marihuany. Pacjent postanowił rzucić palenie marihuany po trzeciej sesji doradczej. W okresie 9 miesięcy, że nie palą marihuanę, jego wartości INR w przedziale od 1,08 do 4,40, bez istotnych powikłań krwotocznych. DYSKUSJA: Marihuana może zwiększyć warfarynę działanie przeciwzakrzepowe poprzez hamowanie metabolizmu i w mniejszym stopniu, przemieszczając warfarynę z miejsc wiążących białka. Inne przyczyny (np. nonadherence) od pacjenta wzrosła INR były wykluczone. Korzystanie z Horn Skala Probability Drug Interaction, interakcja warfarinmarijuana naszego pacjenta wydaje się być prawdopodobne. WNIOSKI: Według naszej wiedzy, nie było żadnych innych zgłaszanych przypadków interakcji warfaryna-marihuany. Chociaż więcej Raporty kliniczne byłyby przydatne, aby potwierdzić tę interakcję, lekarze powinni być świadomi jego prawdopodobieństwa, tak aby odpowiednio zarządzać pacjentów. PMID: 19531696 [PubMed - MEDLINE] To potwierdza tylko moje osobiste spostrzeżenia, że w przypadku używania marihuany INR się podnosi, co u mnie akurat było na plus, bo pomimo brania 6mg acenokumarolu/dobę mój wynik oscyluje cały czas w dolnej granicy normy (między 2 a 2,5) a jak palę, średnio 2 razy w tygodniu, to 3-3,5. Mimo wszystko jednak nie radziłabym rezygnować z regularnych badań krwi, ja robię raz w tygodniu, a czasem dwa razy. Pozdrawiam i życzę zdrowia. PS Mój lekarz powiedział mi wyraźnie, że nie popiera marihuany, ale z dwojga złego, lepiej w weekend zapalić, niż wypić drinka.