Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Kołatanie i niemiarowe bicie serca w pozycji leżącej

Gość KrzysztofK

Rekomendowane odpowiedzi

Gość KrzysztofK

Witam Od kilku dni przy leżeni na lewym boku moje serce zaczyna dziwnie pracować, zaczyna kołatać i bić nie miarowo a do tego zaczynają mi drżeć mięśnie klatki piersiowej i brzucha oraz lewa ręka, i nagłe uczucie jakby ciągłego spadania w dół i tracenia sił, gdy przekręce się na prawy bok po chwili to ustaje i jest normalnie, gdy spowrotem poloze się na lewym boku po chwili znów wraca. Mam w domu stetoskop i podczas leżenia na lewym boku osłuchuję sobie serce. Leżąc na prawym boku słyszę normalne dwa udeżenia serca obok siebie skurczowe i rozkurczowe natomiast jak leże na lewym boku serce przyśpiesza i słyszę pierwsze uderzenie normalne a drugie jakby z echem(Rozdwojone) co mnie martwi. Dodam, że echo serca miałem robione w lutym.2013 i wykazało ono łagodną fizjologiczną niedomykalność zastawki trójdzielnej, reszta w porządku serce nie powiększone, zastawki bez istotnych zmian morfologicznych i cech dysfunkcji. w październiku 2013 miałem robiony test wysiłkowy serca z wynikiem ujemnym, wyniki bdb Chciałbym wiedzieć czy to co czuje leżąc na lewym boku ma coś wspólnego z zastawkami? może serce w tej pozycji się nie wypełnia krwią dostateczne? Czy powinienem zrobić jeszcze raz ECHO serca

Trudno powiedzieć. Ja mam podobnie tzn zdarza się tak co kilka dni ,że leżąc na lewym boku włączają mi się dodatkowe skurcze czyli u mnie to jest na 100% arytmia. U ciebie zapewne też to skurcze dodatkowe a to ,że kardiolog mówi o sercu ,że jest całkiem zdrowe to norma przy arytmii. Trzeba samemu szukać i się badać na wielu polach chociaż ta arytmia zazwyczaj jest niegroźna i dlatego lekarze bagatelizują.

Ja mam to samo, serce niby zdrowe a na ekg wychodzi tachykardia zatokowa, delikatna niedomyklanosc zastawki mitralnej, tylko mi od roku zaczęło skakać tętno do 140, co dzień średnio tętno miałam 120, biorę bisocard ale czuje że czasem mi to serce mega przyspiesza i delikatnie ale mega szybko bije, jak się kładę...i nie mogę przez to dlugo zasnąć..byłam na endokrynologii stwierdzili mi spadki potasu ale mimo jego uzupełnienia mam takie arytmie i co dzień biorę bisocard...

W dniu 19.01.2018 o 07:10, Gość LunaF napisał:

Dzień dobry, wpis jest sprzed kilku lat, ale wracam do niego, bo moja Mama ma podobne objawy. Jest pod opieką kardiologa, który twierdzi, że pod względem kardiologicznym jest zdrowa. Co, oprócz serca, może powodować takie objawy?

przepuklina rozwodu przełykowego, ma dokładnie tak samo