Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość Krzysiekpchlo

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Krzysiekpchlo

Witam, 5,5 roku temu przeszedłem bakteryjne zapalenie mięśnia sercowego. Zastawki nie zostały uszkodzone. Została tylko skłonność do tachykardii. Od roku miałem podniesione ciśnienie na które przyjmuje ebivol 5mg 1/2 tabletki oraz axil 5 mg 1/2 tabletki. CZasem miewam skoki ciśnienia. KArdiolog zlecił serię badań które nic nie wykazały(krew,mocz,ekg). Zostało tylko echo. Piszę ponieważ miewam takie dziwne uczucie niepokoju ucisk w klatce odbijanie uczucie *czegoś* w gardle. Szcególnie kiedy zmienia się pogoda i warunki na powietrzu są dziwne. Trochę niepokoją mnie te objawy ponieważ nigdy wcześniej nie występowały a dodam że prowadzę aktywny tryb życia (mtb, basen) i bóle ani skoki ciśnienia nigdy wtedy nie występowały. CZasem zauważłem że mam takie *akcje* po wypiciu kawy albo po nie zdrowym jedzeniu:). Prośba o pomoc i ocene sytuacji.

Drogi Panie Krzyśku, Nie podał Pan swojego wieku, ale trzeba sobie poradzić bez tej informacji. Skoro przebył Pan zapalenie mięśnia sercowego to trzeba uważać i w miarę możności unikać infekcji, szczególnie przeziębień. Jeżeli często korzysta Pan z basenu to warto dbać o to, żeby wysuszyć włosy i odczekać trochę z wychodzeniem na dwór, szczególnie jak będą mrozy. Ebivol nie tylko obniża ciśnienie tętnicze, ale także zwalnia częstość rytmu serca i dlatego przy skłonności do tachykardii działa korzystnie. Warto często mierzyć ciśnienie i tętno, zapisywać uzyskane wartości pomiarów i omawiać ze swoim lekarzem-kardiologiem co robić, gdy ciśnienie jest niższe, a co robić kiedy jest wysokie. Dolegliwości, które Pan opisuje nie są charakterystyczne dla choroby wieńcowej. Kawa może przemijająco przyspieszać tętno i na krótko podnosić ciśnienie. Jeżeli Pan zauważył, że czuje się Pan źle po kawie, albo po określonym jedzeniu - to warto tego unikać.