Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Naczynioskurczowa choroba wieńcowa

Gość krzys.

Rekomendowane odpowiedzi

Jesienią 2006r.miałem NSTEMI.MAM wstawiony stent w RCA.W Koronarografi stwierdzono zmiany w RCA 70% CX40% Badania wykazały trochę podwyższoną troponinę 0.297.KCMB 27.0.Pozostałe wyniki badań krwi w granicach normy. W początkowym okresie byłem leczony na typową chorobę wieńcową (miałem bóle zamostkowe,promieniujące do kończyn górnych,pociłem się,dyskomfort w klatce piersiowej,bóle w nadbrzuszu ,wszystko to występowało najczęściej nocą lub nad ranem.).Mimo wspomnianego poszerzenia RCA stosowania leków ,rechabilitacji,bóle nie ustąpiły.W lutym znalazłem się ponownie w szpitalu tym razem w SCCS w Zabrzu.Miałem ponowną koronarografię w której stwierdzono zmiany w CX 70%,miałem próbę wysiłkową dodatnią, potwierdzającą niedokrwienie w obrębie tej tętnicy.Zapadła decyzja o wstawieniu stentu.Dwa dni póżniej podczas zabiegu w CX były małe zmiany ,natomiast wystąpiły w RCA.Podano mi dożylnie lek rozkurczowy i zmiany ustąpiły.Biorę Dilzem ret.,Mono Mack, Simvacard,Polocard.Rozpoznano chorobę naczynioskurczową.Czy ja miałem NSTEMI??.Osoby z tego typu chorobą proszę o podzielenie się swoimi informacjami, doświadczeniem.
Witam ponownie. Popełniłem kilka błędów w moim poprzednim opisie:CK-MB=27.A moje dziwne pytanie czy miałem zawał,pojawiło się dlatego, że we wszystkich wypisach szpitalnych jest albo zdiagnozowanie zawału bez uniesienia odcinka ST (przy pierwszej koronarografi),albo przy następnych pobytach, stan po zawale NSTEMI.W ubiegłym tygodniu dowiedziałem się od pewnego ubezpieczyciela,że świadczenie z powodu przebytego zawału mi nie przysługuje,gdyż taka choroba jak zawał u mnie nie wystąpiła.Ale pomijając ubezpieczyciela,jestem bardzo ciekawy przebiegu tej choroby u innych osób(np.sposobu leczenia).Dodam że jestem troszkę po czterdziestce, dolegliwości tej choroby ciągle mi dokuczają.Wiem że jest to rzadka choroba.Może dlatego nikt się nie odezwał.Pozdrawiam.