Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zaćma wrodzona i zarastająca źrenica

Gość Daniel141999

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Daniel141999

Witam, mam 14 lat. Od urodzenia mam zacme. Nie widzę na lewe oko. jestem przyzwyczajony, w ogóle mi to Nie przeszkadza. ale jakis czas temu będąc na wizycie okulistycznej lekarz powiedzial ze potrzebny bedzie zabieg zrobienia *dziurki* w zrenicy. dodam ze noszę okulary. prawe oko mam słabe - .0,75 dioptrii. moje pytanie: czy jeśli zrenica zarosnie się całkowicie bedzie to miało jakis wpływ na moje zdrowie? np. jakies bole, albo pogorszenie wzroku w drugim oku? Prosze o pomoc, pozdrawiam i życzę Wesolych Świąt.

Drogi Panie Danielu, Warto te wątpliwości omówić z okulistą jeszcze przed decyzją co do zabiegu okulistycznego. Szkło okularowe, przeznaczone dla prawego oka -0,75 dioptrii nie jest na szczęście bardzo silne. Zatem nie można mówić, że prawe oko jest takie słabe. Prawdopodobnie jest ono wystarczająco silne, żeby pracować za oboje oczu. Jeszcze raz proponuję, żeby omówić z okulistą jakie są wskazania i jakie jest ryzyko planowanego zabiegu? Dlaczego powinno się go przeprowadzić i jakie mogą być powikłania. Przy podejmowaniu decyzji zawsze warto znać dwie strony każdego zagadnienia - jaśniejszą i ciemniejszą.