Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ból brzucha, mdłości i nieprzyjemny zapach z ust

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Prosiłbym o pomoc, gdyż mój lekarz rodzinny mnie zbywa i wszystko zgania na nerwicę. Moja historia z lekkim bólem brzucha rozpoczęła się we wrześniu po zjedzeniu pizzy. Do dnia dzisiejszego, z kilkudniowymi bądź kilkutygodniowymi przerwami mam do czynienia z następującymi objawami: przelewanie w brzuchu, okropne mdłości (choć bez wymiotów), cuchnące bąki, nieprzyjemny zapach z ust, czasami, choć zdarza się to niezwykle rzadko, również wzdęcia bądź luźne stolce, ale nie biegunka. Dodam, iż cierpię na silną depresję/nerwicę lękową - w czasie ataków dochodzi mi słaby stan podgorączkowy - 37,1-37,3 st. C i często wysokie ciśnienie - 140/100 puls 90. Mój lekarz rodzinny zrobił mi badania krwi - wszystko w porządku. Ale ja wyczytałem w Internecie, że może to być pierwsze objawy wyrostka robaczkowego. Już mam tego serdecznie dość, jestem załamany, nigdzie nie wychodzę, zazdroszczę swoim kolegom, że chodzą po imprezach, a ja nie, bo nie mam na to po prostu siły ;(. Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt. Ja takich nie będę miał, bo po 3 tygodniach spokoju moje objawy wróciły ;((

Drogi Panie Mateuszu, Jeżeli ma Pan wątpliwości, warto zwrócić się do gastrologa. Może warto będzie przeprowadzić posiewy kału/stolca. Proponuje cieszyć się życiem, świętami... Nie trzeba stronić od życia towarzyskiego. Jeżeli zauważył Pan, że coś z jedzenia lub picia Panu szkodzi, to po prostu można tego unikać.

Gość psycho-farmaceuta

Dzień dobry, objawy mogą być związane z IBS bądź SIBO. Często zaburzenia te pojawiają się po zatruciu pokarmowym lub podczas natężonego stresu. Oczywiście celem wykluczenia innych schorzeń należy przeprowadzić testy kału, gastro-lub/i kolonoskopię. Konsultacja specjalistyczna jest niezbędna. Proszę również zweryfikować leczenie psychiatryczne, gdyż czasem niektóre leki powodują podobne objawy gastroenterologiczne.  

Leczenie IBS to leczenie obejmujące zmianę stylu życia, dietę, aktywność fizyczną psychoterapię oraz wyrównanie pH żołądka i przywrócenie równowagi bakteryjnej jelit. To jest podstawa do zmniejszenia/ustąpienia objawów choroby. Zaburzenia takie są chorobą cywilizacyjną i bardzo często spotyka się je w dzisiejszych czasach. Pocieszę jest duża szansa, że uda się Panu z tego wyjść;)

Pozdrawiam Psycho-farmaceuta mgr farm. Karolina Wójciak

psychofarmaceuta@gmail.com

Też tak uważam, że raczej nie obejdzie się bez specjalistycznej konsultacji szczególnie jeśli dolegliwości są przewlekłe. Lepiej zreszta dmuchać na zimne. A w tym wypadku zmiennych jest zbyt dużo, by jednoznacznie okreslić przyczynę problemu. Doraźnie można sobie brać sanprobi ibs dla uregulowania pracy jelit, a jeśli jest problem z tabletkami, to można zawsze kupić wersję dla dzieci w kropelkach