Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Bóle pod łopatkami i uczucie dymu w płucach

Gość Wojtass

Rekomendowane odpowiedzi

Chcialem zapytac poniewaz od tygodnia mam suchy kaszel i uczucie ucisku w klatce piersiowej i pod lopatka prawa. Caly czas czuje uczucie dymu w plucach jak bym byl w zadymionym pomieszczeniu choc nie pale od marca i co raz gorzej mnie sie oddycha. Zrobione mialem ekg, holter, usg jamy b., echo serca, tarczyca rezonans glowy ok w rtg klatki piersiowej tez bez wiekszych zmian ten stan jest taki napadowy lapie mnie na 30 min pozniej godz spokoj, i tak od tyg co to moze byc??? Robiona mialem gastroskopie wyszlo zapaleń Nie zoladka przelyku i dwunastnicy oraz helikobakter i przepuklina wslizgowa ale chirurg mowi ze nie powinno miec to zwiazku z oddychaniem.

Drogi Panie Wojtassiu, Jest ważne, jak duża jest przepuklina wślizgowa? Czyli jak duża część żołądka przemieszcza się do klatki piersiowej? Część dolegliwości zależy prawdopodobnie od stanu zapalnego śluzówki przełyku, żołądka i dwunastnicy. Miejmy nadzieję, że po leczeniu, po tak zwanej eradykacji (czyli wykorzenieniu) bakterii o nazwie Helicobacter pylori, sytuacja się poprawi. Skoro wiadomo, że ma Pan przepuklinę wślizgową rozworu przełykowego przepony, to warto pamiętać, żeby nie jeść obfitych posiłków - obiad można podzielić na dwie części z półgodzinną przerwą pomiędzy zupą i II daniem. Warto nie jeść późno wieczorem i nie kłaść się spać bezpośrednio po kolacji. Najlepiej trochę pospacerować po posiłku. W ostateczności można spacerować wokół stołu, jeżeli nie ma dokąd pójść na spacer.