Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nadciśnienie tętnicze a opieka kardiologiczna w ramach systemu Kardiotele

Gość TatinaP

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie! Mam takie pytanie: ostatnio dowiedziałam się od znajomej o Kardiotele, a mam nadciśnienie tętnicze i zastanawiam się czy przy tego typu dolegliwościach warto skorzystać z takiej całodobowej opieki kardiologicznej? Z góry dziękuję za odpowiedź.

W nadciśnieniu tętniczym warto często samemu mierzyć wartości ciśnienia. Pani własne pomiary powinny być trochę niższe, niż te zmierzone w gabinecie przez lekarza lub pielęgniarkę. Można się też posługiwać od czasu do czasu tzw. holterem ciśnieniowym, czyli ambulatoryjnym 24-godzinnym automatycznym pomiarem ciśnienia. Jest to metoda dokładniejsza, pozwala porównywać wartości ciśnienia w dzień i w nocy, ale w naszym kraju jest nadal niezbyt wiele aparatów, które umożliwiają takie pomiary. Dlatego ta metoda jest trudniej dostępna, chociaż już coraz szerzej się ją stosuje. Mogą w jakiś sposób ją zastąpić częste własne pomiary wykonywane przez pacjenta. System Kardiotele może mieć większe zastosowanie przy zaburzeniach rytmu serca. Być może jednak umożliwia skonsultowanie się telefoniczne z lekarzem, jeżeli wartości ciśnienia są wyraźnie nieprawidłowe - zbyt wysokie lub zbyt niskie. Należy porozumieć się z ośrodkiem Kardiotele, z którego usług by Pani korzystała i tam można uzyskać szczegółową odpowiedź.