Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Przemek21

Witam serdecznie! Opiszę po krótce mój przypadek. Jestem sportowcem zażywającym odżywki (w czasie przed moim wypadkiem zażywałem odżywkę energetyczną oraz odżywkę witaminową). Miesiąc temu po ciężkim treningu wróciłem do domu i zażyłem porcję odżywki witaminowej. Zacząłem się bardzo słabo czuć a serce biło mi jak oszalałe. W pewnym momencie położyłem się nogami do góry przy balkonie a rodzice wezwali karetkę. Okazało się że miałem atak tachykardii (115 tętno spoczynkowe - karetka przyjechała po 40 minutach). Parę dni później atak się powtórzył i wraz z ojcem pojechaliśmy na SOR, gdzie również miałem tętno ok. 110 i dostałem leki uspokajające. Od tamtego czasu robię prywatnie badania i byłem u dwóch kardiologów. Ataków tachykardii już nie miałem, aczkolwiek cały czas odczuwam bóle w klatce piersiowej i nie ukrywam, że jestem non stop wręcz przerażony. Badania jakie zrobiłem to: - 4 krotnie ekg (dwa podczas ataków i dwa w gabinetach kardiologów - wszystkie w porządku) - echo serca (wszystko ok, bez zmian patologicznych) - holter ciśnieniowy (lekkie nadciśnienie - średnia dobowa 138/84, max 161/105) Badania wyglądają dobrze aczkolwiek proszę o interpretację próby wysiłkowej, której wynik wyszedł dodatni: - Wysiłek przerwano z powodu zmęczenia. Osiągnięto 92% limitu tętna. Bez bólu w klatce piersiowej. Bez zaburzeń rytmu serca. Duża ilość artefaktów ruchowych. Hypertoniczna reakcja ciśnienia krwi. W EKG - cechy LVH. Obniżenia ST w odprowadzeniach III i aVF oscylujące w czasie badania, wielkość zmian trudna do oszacowania - wpływ artefaktów i LVH? Bardzo szybka normalizacja po zakończeniu wysiłku. Próba EKG dodatnia, do kontroli. Ogólnie po otrzymaniu tego wyniku kardiolog był zdziwiony, że zrobiłem to badanie (bo młody człowiek 21 letni raczej nie jest podejrzewany o chorobę wieńcową) i stwierdziła, że ją dziwi ten wynik bo wyniki jeśli chodzi o ogólną sprawność są bardzo dobre (stwierdziła że lepszych nie widziała). Obecnie czekam na wynik badania holtera ekg. Proszę o wyjaśnienie interpretacji tego wyniku i o poradę co w takiej sytuacji powinienem zrobić. PS. z góry przepraszam nie wiedziałem w którym wątku mój post będzie najodpowiedniejszy.

Gość Ewa30zToF

Na pewno powinieneś czekać na diagnozę lekarza, który obejrzy ostatnie wyniki. Może te arytmie to wynik zbyt intensywnych treningów? Młody wiek nie jest zawsze jednoznaczny z idealnym stanem układu krążenia. Sportowcy umierają przecież nagle, np. piłkarze na boisku, i okazuje się, że mieli zawał, czy inne problemy z sercem. Zadbaj o siebie i posłuchaj zaleceń lekarza. I nie pij napojów energetycznych, bo one bardzo zwiększają ciśnienie tętnicze krwi i pobudzają za bardzo rytm serca. Mogą być przyczyną zawału.