Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość Datebride

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Datebride

Witam Od jakiegoś czasu w lewej łydce czuje ucisk. Nie sprawia on żadnego bólu jednak jest to uczucie jakby ktoś złapał mnie w tym miejscu i delikatnie ścisnął. Zaniepokoił mnie ten objaw i odstawiłam tabletki hormonalne. Od 3 dni mam również podwyższoną temperaturę 37 - 37,4 stopnie Celsjusza. Byłam dziś u lekarza pierwszego kontaktu który oglądał moje nogi i zlecił podstawowe badania. Lekarz stwierdził że prawdopodobnie to jakaś infekcja która przebiega w specyficzny sposób a uciskiem łydek mam się nie przejmować. Bardzo proszę Państwa o pomoc gdyż odchodzę od zmysłów.

Po pierwsze, nie należy odchodzić od zmysłów. To nigdy nie pomaga. Tabletki hormonalne (hormonalna antykoncepcja?) mogą zwiększać podatność na procesy zakrzepowo-zatorowe. Bardzo dobrze, że skierowano Panią na badania podstawowe. Jeżeli będzie trzeba, warto zrobić USG-Doppler żył kończyn dolnych, czy nie ma tam materiału zakrzepowego? Przede wszystkim trzeba powiadomić o tym lekarza, który zapisał tabletki hormonalne. Jeżeli to był właśnie lekarz pierwszego kontaktu - to już Pani to zrobiła.

Gość Datebride

Dodatkowo dodam że w badaniach okazało się że mam infekcje układu moczowego (bakterie bardzo liczne) stąd nieprawdopodobnie wystąpiła gorączka. Próby wątrobowe w porządku, morfologia również natomiast OB dosyć niskie - co jest bardzo dziwne. Bardzo dziękuję za odpowiedz. Na koniec mam tylko jedno pytanie czy biorąc pod uwagę mój wynik (268 przy normie 500) na stężenie d-dimerów jest sens robić USG-Doppler żył kończyn dolnych? Czy zleciłby je Pan w moim przypadku?