Gość Datebride Opublikowano 17 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2013 Witam Od jakiegoś czasu w lewej łydce czuje ucisk. Nie sprawia on żadnego bólu jednak jest to uczucie jakby ktoś złapał mnie w tym miejscu i delikatnie ścisnął. Zaniepokoił mnie ten objaw i odstawiłam tabletki hormonalne. Od 3 dni mam również podwyższoną temperaturę 37 - 37,4 stopnie Celsjusza. Byłam dziś u lekarza pierwszego kontaktu który oglądał moje nogi i zlecił podstawowe badania. Lekarz stwierdził że prawdopodobnie to jakaś infekcja która przebiega w specyficzny sposób a uciskiem łydek mam się nie przejmować. Bardzo proszę Państwa o pomoc gdyż odchodzę od zmysłów. Cytuj Odnośnik do komentarza
kardiolog Marek Kośmicki Opublikowano 19 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2013 Po pierwsze, nie należy odchodzić od zmysłów. To nigdy nie pomaga. Tabletki hormonalne (hormonalna antykoncepcja?) mogą zwiększać podatność na procesy zakrzepowo-zatorowe. Bardzo dobrze, że skierowano Panią na badania podstawowe. Jeżeli będzie trzeba, warto zrobić USG-Doppler żył kończyn dolnych, czy nie ma tam materiału zakrzepowego? Przede wszystkim trzeba powiadomić o tym lekarza, który zapisał tabletki hormonalne. Jeżeli to był właśnie lekarz pierwszego kontaktu - to już Pani to zrobiła. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Datebride Opublikowano 20 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2013 Zrobiłam badanie na stężenie d-dimerów wynik wyszedł 268 µg/l norma 500 µg/l więc moje przypuszczenia się nie potwierdziły. Po odstawieniu tabletek ból zmniejszył się. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Datebride Opublikowano 20 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2013 Dodatkowo dodam że w badaniach okazało się że mam infekcje układu moczowego (bakterie bardzo liczne) stąd nieprawdopodobnie wystąpiła gorączka. Próby wątrobowe w porządku, morfologia również natomiast OB dosyć niskie - co jest bardzo dziwne. Bardzo dziękuję za odpowiedz. Na koniec mam tylko jedno pytanie czy biorąc pod uwagę mój wynik (268 przy normie 500) na stężenie d-dimerów jest sens robić USG-Doppler żył kończyn dolnych? Czy zleciłby je Pan w moim przypadku? Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi