Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Brak podwyższonego ciśnienia przy wysiłku fizycznym

madzik88

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Właśnie odebrałam wyniki holtera i podczas badania byłam na treningu (dość spory wysiłek), przy pomiarach średni puls wyszedł 150, ale ciśnienie w ogóle się nie zmieniło – maksymalne było 134/84 (gdzie w ciągu dnia miałam kilkanaście odczytów powyżej 140/85) wiem, że podczas ćwiczeń ciśnienie powinno wzrosnąć. Osoba, która wykonywała odczyt dopiero się uczy (robi jakieś badania) i ponieważ nigdy się nie spotkała z sytuację, żeby podczas ćwiczeń ciśnienie nie skoczyło, nie potrafiła odpowiedzieć mi z czym może być związany brak wzrostu ciśnienia. Może Wy jesteście w stanie mi pomóc, bo wizytę u kardiologa mam dopiero na koniec lutego?

Droga Pani Madzik, oczywiście trzeba mieć pewność, czy pomiary ciśnienia były dobrze rejestrowane. Rzeczywiście, ciśnienie tętnicze skurczowe (nieco mniej rozkurczowe) powinno wzrastać podczas wysiłku. Jakie miała Pani ciśnienie przed treningiem - w spoczynku? Jednak jeżeli było niższe niż 134/84 w spoczynku, a wzrosło skurczowe do 134, to nie jest źle. Brak przyrostu ciśnienia do 130 może odpowiadać uszkodzeniu funkcji lewej komory. Można zrobić echo serca, żeby zobaczyć jak jest zbudowana i jak pracuje u Pani lewa komora serca. Jest inny problem, być może ważniejszy: jeżeli miała Pani kilkanaście odczytów w ciągu dnia powyżej 140/85 - to jest to zbyt wysokie ciśnienie. Trzeba się upewnić, że nie ma Pani chwiejnego nadciśnienia tętniczego, czyli nadciśnienia, które ujawnia się w niektórych sytuacjach. Bardzo dobrze, że już niedługo zobaczy Panią kardiolog. Trzeba ustalić, czy nie ma Pani nadciśnienia i czy nie wymaga już ono leczenia.