Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Dwa epizody zatorowości płucnej

Tirsha

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich :) Jestem tu nowa :) Przeszłam 2 incydenty zatorowości płucnej pierwszy wraz z zakrzepicą lewej kończyny dolnej w 2006 roku (powikłanie po tabletkach antykoncepcyjnych) i drugi w tym roku we wrześniu (powikłanie po cc). Po pierwszym zatorze przyjmowałam leki około roku, teraz lecę na warfinie i concor cor niestety nie wiem jak długo..możliwe, że do końca życia, co nie bardzo mi odpowiada (wiem, że to dla mojego dobra ale jednak chciałabym wrócić do sprawności sprzed ciąży - mam 28 lat..). Może jest ktoś na forum , kto przeszedł jak ja 2 epizody zatorowości i nie jest stale na lekach. Będę wdzięczna za odpowiedź :) oraz podzielenie się swoimi doświadczeniami

Droga Pani Tirsho, Przebyte 2 epizody zatorowości płucnej sprawiają, że Pani sytuacja zdrowotna jest dosyć poważna i nie warto się samemu leczyć. Jak długo ma Pani brać leki? - To można ustalić ze swoim lekarzem. Nie trzeba przytłaczać się myślą, że trzeba je będzie brać do końca życia. Zazwyczaj odpowiadam swoim pacjentom i pacjentkom na pytanie - Czy będą musieli brać określone leki do końca życia? - Warto spojrzeć na problem od innej strony. Być może koniec życia będzie bardziej odległy, jeżeli będzie Pani brała leki. Wtedy zazwyczaj nie ma wątpliwości, że warto kontynuować kurację.

Witam, jesienią ubiegłego roku przeszłam epizod zatorowości płucnej (antykoncepcja), w diagnostyce znaleziono w żyłach kończyn dolnych trzy ogniska, z których mogły oderwać się skrzepy - jedno świeże i dwa prawdopodobnie starsze. Obecnie dowiedziałam się, że jestem w ciąży. Czy ta ciąża jest dla mnie bezpieczna? Z góry dziękuję za odpowiedź