Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Uczucie ucisku tętnic, zatrzymywanie się serca i gula w gardle

Gość Asiulka50032

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Asiulka50032

A wiec zaczne od tego ze mam 16 lat. od wrzesnia zaczelam nowa szkole tzn zaczelam technikum. dojezdzam ponad 30 km do szkoly dlatego musze wstawac o 5 rano bo jedyny autobus jaki mam to jest o 6 :( we wrzesniu bylo wszystko ok a to wszystko zaczelo sie od pazdziernika.... najpierw chorowalam na cos ( nie pamietam na co ale wiem ze mialam goraczke) i mialam antybiotyk co sie zwie zinnat. niebralam go do konca poniewaz szybciej wyzdrowialam i nie widzialam sensu by nadal go zazywac ale wlasnie.... minely jakies 2 tyg i zaczelam miec zawroty glowy (jak dotak nigdy nie mialam czegos takiego), i takie uciski w sercu i tetnicy lewej szyjnej. wystraszylam sie i poszlam z tym do rodzinnego. rodzinny dal mi skierowania na badanie krwi i moczy, laryngologa, neurologa i okulisty a no i jeszcze mam problem z piersiami poniewaz nie rozwijaja mi sie a sutek mam do srodka i jest z tego ropny wyciek co strasznie smierdzi. zrobilam wszystkie badania procz usg piersi i jest ok a no i mialam robione ekg i cukier i niby jest dobre. doktor powiedziala ze musze z tymi objawami raczej isc do psychologa (chyba miala na mysli ze mam nerwice) objawy te tlumaczylam tym ze dostalam okresu ale najwidoczniej sie mylilam... objawy na jakies 2 tyg ustapily ale pozniej powrocily i to gorsze. pewnego razu jadacdo szkoly czulam jakby cos scisnelo mi serce i tak przez cala droge znow sie wystraszylam i poszlam 2 raz do doktor ta znow wyslala mnie na ekg i znow bylo dobre. a wszystko zaczelo sie od tego ze w sierpniu mialam raz taki atak jakby cos zatykalo mi lewa tetnice szyjna wystraszylam sie az cala sie trzeslam i nie moglam spac. od wakacji tez czuje ze cos jakby mi puchnie pod lewym zebrem (tak w zgieciu) nie moglam nawet umyc podlogi porzadnie bo mnie cos tam bolalo a teraz jak sie skrecam to czuje jakby cos mie sie powiekszylo tam i stanowi to taki dyskomfort. pozniej mialam nwm o ale jak zjadlam cos smazonego albo kwasnego to kul mnie zoladek dlatego przez pewien czas nie jadlam takich rzeczy ale znow zaczelam bo kucia przeszly zato kuje mnie w tym zgieciu a jak nie tam to serce okolice serca sa tez takie wrazliwe na dotyk. ostatnio czyli jakies 2 tyg temu puscila mi sie krew z nosa i to tak ze nie moglam jej zatamowac. godzine siedzialam u pielegniarki i tamowalam krwawienie az wkoncu sie udalo. bylam z tym u neurologa 3 dni temu i pzrepisala mi leki biore je ale od 4 dni cos mnie piecze za mostkiem powyzej piersi albo kuje mnie serce kolo mostka tak powyzej lewej piersi. dzisiaj rodzice odebrai mnie ze szkoly i poszlismy na zakupy co prawda troche sie rozzloscilam jak zwykle bedac z nimi na zakupach ale to nic powaznego .jadac samochodem do domu razem z rodzicami czyli okolo 2 godzin temu czulam jak serce zatrzymalo mi sie na jakies 3 sekundy. przerazilam sie szybko zlapalam za reke aby wyczuc puls no i czulam taka gule w gardle i jakby znow cos sciskalo mi lewa tetnice szyjna. cala sie trzeslam ze strachu az chcialo mi sie plakac bo juz nie wytrzymuje non stop caly czas cos mi dolega jak nie boli to kuje albo piecze i tak w kolko. poradzcie mi co mam z robic z tym faktem ?

Gość Asiulka50032

A no zapomnialam dodac ze jak przyjechalam do domu to zmierzylam cisnie nie i milam 125 na 92 a puls 76 ( normalnie nigdy nie mialam tak wysokiego dolnego cisnienia) dodam tez ze zawsze mam zmiejszone gorne cisnienie. raz nawet mialam to wtedy jak 2 raz mialam atak 80/60

Gość Asiulka50032

Wiem ze mialam ogolne badania krwi.tak ta piers badala mi lekarka rodzinna i kazala mi zrobic usg raz nie zdazylam sie zarejestrowac a drugi raz jak uslyszalam ze musze czekac 3 miesiace to nawet sie nie rejestrowalam i tak do tej pory nic nie zrobilam bo nie mam czasu szkola dom dom szkola i tak caly czas

To zapisz się na usg ,3 miesiące szybko zlecą .Takich spraw nie wolno zaniedbywać .Czyli generalnie co w tej chwili ciebie martwi najbardziej ?.I pamiętaj że antybiotyk zawsze trzeba wygrac do końca nawet gdybyś wyzdrowiała po 1 tabletce to trzeba wybrać do końca

Gość Asiulka50032

Ogolnie boje sie ze te wszystkie ataki jakie mam z sercem to moze byc jakas powazna choroba serca albo zawal. w szkole jest tak w miare bo sa znajomi i wgl zapominam o wszystkim ale i tak mnie nie omijaja bole albo pieczenie serca:( czasami nie daje rady juz nie wytrzymuje i chce mi sie plakac i placze. ogolnie to mam problemy rodzinne rodzice czesto sie kloca i to ostro tato nie wytrzymuje zaczal pic i wgl ale po dniu sie godzaca i jest jakis czas dobrze :) ale pozniej znow :( nawet teraz znow sie kloca matka zaczela sie na mnie wydzierac ja juz troche sie podbuzowalam i znow czulam jakby nierowne bicie serca ale sie uspokoilam i przeszlo

A jak się odżywiasz ,pijesz np.colę bądź jakies napoje z kofeiną ?Znam osobiście artystki pijące po 4 litry coli .Może to pieczenie to tak naprawdę tzw*zgaga * plus ból żoładka na podłożu stresu ?Może w szkole jest psycholog ?Idz i porozmawiaj .jeśli lepiej się czujesz i nie odczuwasz strachu kiedy przebywasz z koleżankami to na pewno nie jest choroba serca bo serce nie wybiera pory złego samopoczucia .Spróbuj melisy ,kup sobie melisę w torebkach do zaparzania i pij na noc żeby się wyciszyć .

Gość barbara40

Asiu kup sobie ziołowe leki na uspokojenie i może troszkę się uspokoisz i Twoje serduszko razem z Tobą. Kłótnie zdarzają się w każdym domu nie przejmuj się nimi . jesteś w takim wieku że wszystko buszuje hormony , nerwy, stres a serce takich emocji nie lubi i z tego problemy. Sama widzisz ,że jak jesteś w szkole zajęta czymś innym nie czujesz tych problemów. Troszkę spokoju a zobaczysz że wszystko minie i będzie ok. Zyczę dużo zdrówka i wyciszenia.

Gość Asiulka50032

Nie pije takich napojow. ja pije tylko soki roznego rodzaju albo herbaty tam raz na jakis czas wypije cappucino :) wlasnie o to chodzi ze nie zawsze jak jestem z kolezankami to czuje sie dobrze czasami bedac nawet w swoim towarzystwie ogarnia mnie strach i wgl przy rodzicach w domu tez tak czasami mam ale zaraz znajduje sobie jakies zajecie aby o tym nie myslec ale wiadomo na lekcji to jest trudno nie myslec