Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Kołatanie serca oraz marznięcie rąk i nóg a dojrzewanie

Gość MARIA12

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie! mam do Was takie pytanie. moja 10,5-letnia córka skarży się ostatnio na kołatanie serca. marzną też jej ręce i nogi. wczoraj miała ciśnienie 128. mówi też, że jak kładzie się do łóżka, to ma tak, że serce jej się na chwilę zatrzymuje a potem ma jakby takie mocniejsze uderzenie. czy takie lekkie *zaburzenia* rytmu serca mogą być spowodowane dojrzewaniem? czy nie mam powodu do obaw? byłam z nią 2 miesiące temu u kardiologa, miała robione EKG i ECHO serca i wszystko było OK. badania krwi miała robione miesiąc temu-też jest w porządku. a więc co to jest?

A na tarczyce badania krwi miała? A może małolata kupuje sobie w sklepie i popija red bulla albo inne tego typu napoje, co podnosi cisnienie i źle wpływa nie tylko na serce?Dawaj jej do szkoły picie robione przez ciebie np. wodę z sokiem własnej roboty albo kompot z jabłek z cynamonem czy wode z miodem i z sokiem z cytryny.Wtedy nie będzie kupować i pić byle czego.

Może to być okres dojrzewania ale proponowałabym, żeby kardiolog dał skierowanie na założenie holtera, a jak nie kardiolog to można zrobić sobie prywatnie. Ekg to chwilowe badanie, ECHO pokazało, że serce jest zdrowe, nie ma w nim jakiś niepokojących zmian. Holter natomiast to całodobowe badanie pracy serca, zarówno jak odpoczywa, lata, stresuje się czy śpi i będzie wszystko jasne jak to jej serce pracuje. Może jeszcze badanie tarczycy z krwi bo ona również zakłóca pracę serca a teraz to bardzo dużo osób ma z tarczycą problemy.

Gość barbara40

Witam. Może to być związane z okresem dojrzewania i stresem jeżeli corka jest osoba wrazliwa To co opisuje Twoja córka to sa pewnie dodatkowe skurcze serduszka które same w sobie nie sa groźne jeżeli nie ma wady serca .Nie wiem czy w Pani rodzinie ktoś ma problemy z serduszkiem. Mój syn w wieku 12 lat dostal ataku częstoskurczu nadkomorowego bardzo szybko urósł jest nerwowy i popijal napoje energetyczne uprawiając intensywnie sport. Jest teraz pod stala kontrola kardiolog. pierwszy holter wykazal kilkaset dodatkowych pobudzen nadkomorowych ale syn ich nie odczuwal wcale z kazdym następnym holterem pobudzen jest coraz mniej czuje się dobrze atakow od 3 lat nie było.Dodam ze jest to chyba uwaronkowane genetycznie moja rodzina cala zmaga się z arytmia maja mama brat ja i teraz mój syn. Proszę wykonać corce Holter 24h i będzie wiadomo. jeżeli to sa tylko dodatkowe skurcze pewnie corka z tego wyrośnie. zycze dużo zdrowka pozdrawiam.prosze się nie martwic to naprawdę nic groznego

Gość barbara40

A co do zimnych rąk i nóg to pewnie jest związane z krążeniem i niskim ciśnieniem . niektórzy tak po prostu maja ja zmagam się z tym od dziecka jestem nadpobudliwa bardzo się pocę mam niskie ciśnie krwi i krążenie hiperkinetyczne . w chłodne dni mam zawsze sino-czerwone i zimne ręce i nogi.Pozdrawiam ciepło