Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Uderzenia ciśnienia przy arytmii serca

Schiza77

Rekomendowane odpowiedzi

Witam od 3 lat mam zaburzenia pracy serca. Bywalo lepiej, raz gorzej lecz wciaz badania wskazywaly jedno - sercr technicznie jest bez zarzutu, a owe zaburzenia to efekt mojej nerwicy. Bralam rozne leki, z roznym skutkiem jednak od jakis 2 miesiecy do dodatkowych skurczy doszlo cos co mnie niepokoi i narasta. Otoz, na dobe mam sporo dodatkowych uderzen, mocniejszych i slabszych, pojedynczych, podwojnych a nawet potrojnych, lecz po wielu z nich nastepuje uderzenie cisnienia do glowy. Cisnienie czuje w skroniach, w glowie, w uszach slysze wrecz przeplywajaca krew. Nieraz te uderzenia sa znosne lecz coraz czesciej sa bardzo silne. Zauwazylam takze ze cisnienie zaczelo uderzac mi do glowy rowniez gdy wstaje - nie za szybko, nie za wolno, badz gdy sie klade. Czekam obecnie na wizyte u kardiologa, ale juz nie wiem co o tym myslec. Nie biore zadnych lekow obecnie oprocz mg i potasu, ktore sa w normie. Prosze o jakies porady, pomysly. Mam 26 lat. pozdrawiam

Droga Pani Schizo, Warto zacząć mierzyć często ciśnienie tętnicze krwi. Można będzie się zorientować, czy uczucie ucisku/ciśnienia w głowie nie jest związane ze zmianą wartości ciśnienia tętniczego. Warto też mierzyć ciśnienie w różnych pozycjach ciała: na siedząco, na stojąco i na leżąco - po kilku minutach przebywania w danej pozycji ciała. Warto te pomiary zapisywać i pokazać kardiologowi podczas wizyty, na którą Pani czeka.