Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Sinoczerwone nogi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam chciałabym napisać o swoim problemie i może dostać jakieś rady jak sobie z nim poradzić bo nie wiem co robić. Od bardzo dawna mam problem z sinoczerwonymi nogami. Jak nawet przez chwilę postoję bądź siedzę w jakiejś krępującej nogi pozycji to po chwili są one sine. Nie towarzyszy temu jakiś ból, co najwyżej swędzenie i bardzo słabe mrowienie. Mam cerę naczyniową, i na nogach gdzieniegdzie widać mi małe popękane naczynka ( ale bardzo niewiele). Nie wiem jak mam sobie z tym radzić byłam u lekarza rodzinnego przepisał mi jakieś leki które nic nie pomogły. Kupowałam również sama w aptekach różne tabletki, maści. Wyczytałam też gdzieś że wyciąg z pestek winogron jest dobry na poprawę krążenia, więc również stosowałam przez 3 miesiące tabletki. niestety wszystko na nic. Jest to dla mnie problemem gdyż moje nogi wyglądają bardzo nieestetycznie i tylko to mi głównie przeszkadza. Chciałabym się pozbyć w końcu tego problemu. Proszę o pomoc.

Hej Miałem takie coś kilka lat temu, teraz rzadko mi się bardzo to zdarza. Głównie dosięgało mnie to w Kościele, gdzie długo stoi się bez ruchu. Swędziały mnie potwornie nogi i nie wiedziałem co to jest, aż mną prawie trzepało, któregoś razu zrobiłem próbę w domu stałem i stałem i zauważyłem że nogi robią się wtedy władnie takie sino czerwone jakby plamki naprzemian. Wiele osób w kościele widzę, drapią się po nogach czy nie mogą wytrzymać ze swędzenia. U mnie pomógł po prostu czas, dziś już mogę długo stać bez ruchu i nie łapie mnie to. Nie wiem czemu, samo przeszło. Myślę, że nie powinnaś się przejmować, staraj się ruszać nawet delikatnie, to pomaga ( w każdym razie mi pomagało). ;)) pozdr 3maj się!

Spróbuj Venol na krążenie,[reakcja dopiero po kilku tyg.] i dużo sie ruszaj.Kup sobie rower stacjonarny i codziennie pedałuj ze trzy razy na dzień po kilkanaście minut. A nawet wiecej jak dasz radę.Ruch poprawi ci krążenoie.Poza tym kup sobie takie drewniane wałki o ostrych krawędziach do masażu stóp.Jak np. siedzisz przy komputerze,to połóż wałki na podłodze i cały czas jeżdzisz po nioch stopami.To tyle, co możesz zrobic sama w tej kwestii.Pozdr.

Pomaga wzmacnianie skóry odpowiednimi balsamami,najlepiej z olejkami.Przecieranie nóg naparem z pokrzywy zmniejsza zaczerwienienia.Żeby zamaskować problem warto używać samoopalacza i emulsji do opalania z filtrem 50,najlepiej Ziajka dla dzieci-ma gęstą konsystencję.

Hej ,odswiezam watek,bo mam ten sam problem.Moje stopy robia sie bordowo-sine jak tylko troche dluzej posiedze.To samo po kapieli w wannie.Mam to od dawna,wiec az tak sie tym nie przejmowalam,ale ostatnio doszedl do tego bol nog.Niestety malo sie ruszam.

Mam to samo już bardzo długo. Byłam.i lekarza dał leki phlebodie calcium.dobesilate ale.nkc nie pomaga. Jak stoję albo klęczę to.mam.sine nogi plus widać mi mieszki włosowe sporo ich mam. Jak leżę albo mam.nogi w.gorze jest super jak tylko je opuszczę to strach się bać...jak zobaczę że.nogi.zmieniaja.kolor to.od.razu mi słabo i muszę.sie położyć.i wziąć nogi w.gore. czy to.mozliwe.ze to nerwica? Chorujecie na tarczycę może.to.ma.zwiazek albo wysoki cholesterol?

Witam, mam podobny problem. Ogólnie jestem bardzo blada ale od paru lat moje nogi zaczęły siniec. Zauważyłam że jak jest zimno nogi są sine całe w "pajaczkach"(nie mowie o zylakach), w ciepłe tez tak jest aczkolwiek trochę mniej. W ostatnim czasie zauważyłam również ze podobne "pajaczki" pojawiają mi się również na rękach. Z rekoma narazie problemu nie ma oprócz tego że wygląda to poprostu nieestetycznie. Z nogami natomiast jest coraz gorzej. Zauważyłam że przestaję odczuwać temperaturę na nogach tak jak na innych miejscach na ciele, głównie pod prysznicem, woda która na nogach jest dla mnie letnia wyżej na brzuchu i dekolcie jest gorąca, po około 10 minutach całe nogi mam czerwone jakbym dopiero co włożyła je we wrzątek, znika to dopiero po około 30, 40 minutach od wyjścia spod prysznica. W dodatku nogi zaczynają mnie bolec, rwać w niektórych miejscach i dretwiec w nocy, pod prysznicem juz zamiast całych czerwonych nóg, są sino-czerwone, tzn pojawiają się duże sine plamy w okolicach kostek i nieco wyżej do lydek, wygląda jakby niektóre miejsca wodzie było ciężko rozgrzać. 

Parę dni temu zrobilam badania krwi i moczu. 

Wyszedm niedobór żelaza, witaminy d, problem pojawił się także z trójglicerydami, wapniem oraz TIBC. Na podstawie tych badań poczytałam w internecie normy, skutki niedoboru żelaza itd.. w moim przypadku wychodzi na to że najprawdipobniej jest to anemia, inaczej niedokrwistosc, ale zobaczymy co powie lekarz. 

Każdemu kto ma podobny problem polecam zrobić badania krwi i moczu najlepiej ogólne na wszystko i udać się do lekarza, ponieważ nic się nie dzieje beż przyczyny a nic z tym nie robiąc pogarszamy swój stan i możemy doprowadzić do tragedii. Pozdrawiam