Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Kołatanie serca, bóle w klatce piersiowej i częstomocz w nocy

Gość Nieznany1989

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Nieznany1989

Witam. Postaram sie opisac najdokladniej swoj problem. Urodzilem sie w roku 1989, za pare dni ukoncze 24 lata. Nie ukrywam, ze swego czasu na studiach (przedzial wiekowy 18-23 lata) zdarzalo sie czesto naduzywac alkoholu z kumplami (przynajmniej raz w tygodniu), zaczelo sie palenie papierosow (ale nic ponad te dwie rzeczy), siedzacy tryb zycia (wf mielismy tylko na pierwszym roku, raz w tygodniu), wiec moja aktywnosc fizyczna ograniczala sie jedynie do pojscia na autobus i pozniej, gdy checi dopisaly na uczelnie. Pare lat dopadla mnie pewna dolegliwosc. Czesto zdarzalo sie, ze podczas naduzycia alkoholu (w trakcie libacji) zaczelo sie wyzej wspomniane kolatanie serducha, jednak bywalo rowniez, ze ta dolegliwosc trwala cala noc (nawet do 12 godzin, niejednokrotnie), nastepnie zwykle rano - przy wstrzymaniu oddechu - serce wracalo do normalnego stanu bicia. Kolatanie to polegalo nie na lekkim przyspieszeniu pracy serca, ale wygladalo to tak, jakby serce chcialo mi wyskoczyc z klatki piersiowej, co uniemozliwialo sen, jednak bedac w stanie zamroczenia alkoholowego po dluzszym czasie udawalo sie zasnac. Dwa lata temu na wakacje zalapalem sie do roboty i wymagali przeprowadzenia badania ekg, ktore nic nie wykrylo. Obecnie jestem po studiach i na szczescie zdolalem sie ogranac. Zaczalem sie zdrowo odzywiac, wprowadzajac do swojego jadlospisu owoce i warzywa, ograniczylem alkohol, jedyny nalog, ktorego nie moge sie pozbyc to palenie papierosow. Kolatanie calonocne juz sie nie powtarza (na pewno duzo rzadziej), ale raz lub dwa w tygodniu zdarza sie, ze mnie dopadnie, ale trwa zwykle kilka chwil (sekund), zdarza sie rowniez, ze czasami odnosze wrazenie, ze serce mi *staje* na sekunde, ale nie wiaze sie to z niczym innym. Zapisalem sie na silownie, ale zaobserwowalem, ze po tzw. fitnesie kolatanie moze sie powtorzyc, ale mysle, ze moze miec to zwiazek z przyzwyczajeniem serca do wysilku fizycznego i obciazenia. Czasami miewam lekkie bole w klatce piersiowej, ale to chyba naturalne i w nocy 2-3 razy (przepraszam za kolokwializm) odlewam sie (wyczytalem, ze moze miec to zwiazek z choroba serca). Czy w tej sytuacji jestem zmuszony zlozyc wizyte u lekarza? Wydaje mi sie, ze wraz z ograniczeniem alkoholu i ogolnym poprawieniu trybu zycia wszystko powoli wraca do normy. Dzieki za wszystkie sugestie. Pozdro.

Drogi Panie Nieznany1989, Myślę, że można odwiedzić lekarza. Warto sprawdzić elektrolity: potas, magnez i sód. Warto zrobić holtera i postarać się, żeby podczas jego rejestracji występowały szybkie bicia serca. Wtedy będzie można zobaczyć, na czym te zaburzenia rytmu polegają. Może przydatne będzie zrobienie echa serca. Oddawanie moczu w nocy u 24-25 latka nie jest typowym objawem. Albo Pan pije bardzo dużo płynów tuż przed położeniem się spać, albo ma Pan częstoskurcze w nocy (napadowe szybkie bicie serca) podczas snu, które wprawdzie Pana nie budzą, ale powodują zwiększone oddawanie moczu. Tym bardziej potrzebny jest holter. Oczywiście, możliwy jest też stan zapalny dróg moczowych - warto to wyjaśnić. Całe szczęście, że udaje się Panu kontrolować picie alkoholu. Musi sobie Pan sam odpowiedzieć, czy zależy Panu na rezygnacji z palenia papierosów? O ile wiem istnieją przyjaciele, lub kumplowie, którzy akceptują swoich kolegów, pomimo tego, że nie palą oni papierosów. Zatem nie trzeba się bać, że zostanie Pan odrzucony, jak któregoś wieczoru podczas spotkania towarzyskiego nie zapali Pan papierosa i nie wypije piwa, czy wódki. Chyba, że uważa Pan, że palenie papierosów - to ostatnia przyjemność, która jeszcze Panu pozostała i tego Pan nikomu nie odda. Wtedy nie pozostanie nic innego, tylko podnieść ręce do góry i patrzeć jak Pan pali i pali...