Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wysokie ciśnienie skurczowe a treningi na siłowni

Gość sensson76

Rekomendowane odpowiedzi

Gość sensson76

Witam. Od pewnego czasu obserwuje u siebie podwyższone ciśnienie skurczowe. Np. 140/70 czy 148/83. Co może być powodem takich rozbieżności ? Dodam, że przyjmuję VALSACOR 80 raz dziennie rano. Dotychczas miałem ciśnienie książkowe 120/80 a nawet niższe. Czy może to być efekt siłowni ? Od miesiąca chodzę 3 razy w tygodniu na siłownię. Nie dźwigam ciężarów ale wykonuje ćwiczenia aerobowe tj. bieżnia, rowerki itp. Mam 182 cm i ważę 85 kg więc otyły nie jestem Macie jakieś pomysły ? Pozdrawiam

Gość Piotrek993

Kiedy mierzysz ćisnienie? rano i wieczorem czy po treningu? jeśli po treningu to odpuść sobie, zawsze będziesz miał wyższe skurczowe. Ćwiczę już 4 lata na siłowni z ciężarami, rano/wieczorem na spokojnie cisnienie 125/75, po treningu mam tak samo jak Ty wiec jeśli martwisz się o nadciśnienie to radze pomierzyć ćiśnienie rano, przed śniadaniem na pusty brzuch, z pustym pęcherzem(potrafi podnieść ćisnienie nawet o 10) na spokojnie, zrelaksowany i wieczorem tak samo, najlepiej przed snem i wtedy bd miał odpowiedź czy masz naciśnienei czy nie ale wątpie w to bo masz taka samą syt jak ja wiec wyluzuj :)